Pagaliau! Apie tai svajojau jau ne vienerius metus, – nesmagu ir prisipažinti… Bet gal taip reikėjo. Gavau uždelsto veikimo bombą! Ar kaip? Hum… Kaip vaizdingiau pasakius?.. Na, tegu bus taip, nes šiandien mano vaizduotė debesis gano.
Istorija tokia, kad dar prieš du ar tris metus pas draugus skanavau vynuoges, o ir atsigrožėti negalėjau – bandžiau fotografuoti, maniau tokio gražio kekių ir nuotraukos bus nuostabios. ~Deja, bet foto buvo tokios, kad nei pačiai malonu buvo žiūrėti, nei kam parodyti. Na, galvojau, kažką skanaus pasigaminsiu ir taip nusiraminsiu. Bet jokia protinga mintis neužklydo. O varge – bene visos kekės ėmė ir sunyko! Tačiau tokios netektys greitai pasimiršta. Ėmiausi svarainių, spanguolių, o netrukus ir moliūgų…
Šiais metais, pasimokiusi iš karčios patirties, dovanotą gėrį patikėjau sluoksniuotą tešlai (vis dar užsispyrusiai bandau pati ją sukočioti). Recepto teko pasidairyti, nes reikėjo šefų pagalbos. Kirbėjo mintis, kad vynuogei reikia kažko specifiško. AHA. AHA…
… kardamonas?! O TAIP!
Reikės:
- 225 g sluoksniuotos tešlos
- 1 v.š. rudojo cukraus
- 1/4 a.š. malto kardamono
- 120-200 g vynuogių/lietuviškų vynuogių
- 1 kaiušinio aptepimui (nebūtinai)
- miltelinio cukraus
Gaminimas:
- Sluoksniuota tešlą supjaustome kvadratais 9×9, o jei patinka – stačiakampiais.
- Peiliu padarome “rėmelį” (kad būtų patogiau orientuotis barstant cukrų, dėliojant uogas).
- Cukrų sumaišome su maltu kardamonu, pusę jo suberiame ant paruoštos tešlos pagrindo.
- Ant viršaus padėliojame uogų, užbarstome likusiu mišiniu.
- Pyragėlių kraštus aptepame kiaušinio plakiniu/trynio+pieno plakiniu (nebūtinai).
- Kepame 220 laipsnių temperatūroje, 10 minučių, išjungiame orkaitę, palaikome pyragėlius dar 5 minutes, ištraukaime, papudruojame ir –
- skanaujame!
Recepto šaltinis: https://www.ricardocuisine.com/recettes/8004-trottoirs-aux-raisins
Dar šis bei tas…
Recepto sudėtis paimta iš šaltinio, tačiau patariu patiems reguliuoti cukraus ir kardamono kiekį. Kadangi mano vynuogės lietuviškos, joms, manau, tinka didesnis šio prieskonio kiekis.
Vynuogių kekes sukarpiau žirklutėmis po 2-4, klojau ant tešlos su šakelėmis - natūralu ir nekenksminga. Daug lietuviškų vynuogių veislių turi kauliukus, - jeigu jus valgant jie erzintų, bandykite gaminti su besėklėmis vynuogėmis.
Nuotraukoje sluoksniuota tešla mano pagaminta, todėl atrodo tokia "à la rustique".;)
Nesistebėkite skaitydami instrukciją - sluoksniuotos tešlos kepiniai kepami maksimalioje temperatūroje,