Kai dar neatsibodę daržo agurkai, norisi jais pasidžiaugti, suteikti lėkštėje jiems kitokią, nei įprastai formą, rasti progą jais pasimėgauti. Nes dažniausiai … Agurkas? Hmm… Ką su tavim daryti? – Ai, bus gerai rytoj prie mėsos! Ar ne taip su juo pasikalbame? Taigi, atėjus rytojui, prie kepsnio jį traukiam kuo greičiau, peiliu skersai išilgai suraikę, kraunam į lėkštę! Na, jei dar nepatingim tai primetam svogūno žiedų, užsipilam padažo ir sąžinei nuraminti – “pavalgiau sveikai” – kaičiam kavą, virškinimui pagerinti. Žinoma, ne visi vienodai. Kalba eina apie žalius agurkus, kurie šiaip neturi ypatingo skonio. Va, pamarinuoti ar parauginti – kitas reikalas! Bet dabar ne apie juos, o apie ŽALIĄ AGURKĄ, kurį prapjovus pasklinda aromatas po visus namus, sužadina apetitą ir ragina visus prie stalo. Vaikystėje pamėgtas agurkas su šviežiu medum, gali būti patobulintas ir patiektas, kaip užkandis. Ta progai siūlau jums pasigaminti agurkų šimtalapį.
Reikės:
- 2 agurkų
- 100 g panyro (originaliame recepte naudotas ožkos sūris)
- 2-3 valgomųjų šaukštų šviežio medaus
- 3 šakelių mėtos
- 1 šakelės baziliko
- Druskos
- Pipirų
Gaminimas:
- Nupjauname agurkų galiukus.
- Nudrožiame kraštus, kad galima būtų išgauti juosteles.
- Padaliname agurką išilgai į tris dalis.
- Šiek tiek pabarstom druska, dedame į kiaurasamtį ir palaukiame, kol ištekės sultys.
- Dubenėlyje sutriname sūrį, įdedame smulkiai supjaustytus mėtų lapelius, baziliką, užpilame medumi, viska gerai permaišome, pasūdome ir užbarstome šviežiai maltų pipirų.
- Agurkus nuplauname, nusausiname, dedame į serviravimo indą ir susluoksniuojame su paruošta užtepėle.
- Ant šimtalapio viršaus dar užpilame medaus, papuošiame mėtos ir baziliko šakele.
Skanaujam nedelsiant!
Dar šis bei tas…
Šimtalapiui galima naudoti ir ilgavaisį agurką – reikės jį pasmulkinti maždaug į tris dalis.
Mėtų ir bazilikų šakelės gali būti nevienodos – reikia imti santykiu 3/1.
Jei nelabai patinka bazilikas, galima jo ir nedėti.
Švelnesnis ir ne mažiau sveikesnis variantas – panyrą sumaišyti tik su medum.
Užtepėlei galite naudoti ir paprastą varškę, varškės sūrį arba rikotą.
Šimtalapį galite bandyti ir iš pomidorų; tam labiausiai tinkami “Jaučio širdys”.