Kaip kepiau pyragą su mėlynėmis? Galėjau daryti galetę, kaip galetėje su įdarais, o rikotos įdarą paimti kaip pyragėliuose su rikota ir mėlynėmis. Tačiau šį kartą panorau parodyti, kaip galima kurti variacijas, įvaldžius vieną receptą. Jeigu ten buvo kapota tešla, šį kartą ji bus smėlinė, tačiau kitokia negu varškės-obuolių pyrago, nes naudojamas tirpintas sviestas. Ar man patiko šis variantas ir, ar rinkčiausi kitą kartą? – TAIP, dėl vienos priežasties – man pavyko gražūs lopeliai viršui papuošti. Šiaip, nieko ypatingo – eilinis pyragas su įdaru, tačiau atrodo išskirtinai! Draugams paklausus, “Ar tai tavo naujasis pyragas?”, – beliks išdižiai paskyti – TAIP – ir širdyje pasidžiaugti mažomis savo gudrybėmis.
Sąžiningus nuraminsiu – tai visai nekenksminga, nes draugams kepiniai iš meilės, viską atperka.
Pradedam;)?
Reikės:
Tešlai
- 250 g miltų
- 125 g sviesto (ištirpinto)
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 1 kiaušinio trynio
Įdarui
- 500 g rikotos sūrio
- 100 g cukraus
- 300 g šaldytų mėlynių su cukrumi (gali būti ir jūsų mėgiama uogienė)/šviežių mėlynių
Gaminimas:
- Į miltus palaipsniui dedam kiaušinį, cukrų, kiaušinio trynį, mediniu šaukštu viską po truputį sumaišom.
- Pabaigoje supilame tirpintą sviestą ir užminkome tešlą.
- Pusvalandžiui dedame į šaldytuvą pastingti.
- Padaliname tešlą į dvi dalis taip, kad viena būtų didesnė.
- Imame 20 cm skersmens kepimo formą ir didesne dalimi išklojame kepimo formą taip, kad pasidengtų kraštai (suformuojame bortelius).
- Sumaišome rikotą su cukrumi ir pusę jos sudedame ant pagrindo.
- Kitą sluoksnį dedame mėlynių arba pasirinktos uogienės.
- Ant mėlynių sudedame likusią dalį rikotos.
- Mažesnę dalį tešlos iškočiojame ir dedame ant viršaus (kadangi tešla trapi, gali sutrupėti į mažus netaisyklingus gabalėlius, o tai tik suteiks pyragui žavesio).
- Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaukime tik savus “šedevrus” – jie tikrai sveikesni, nei gerbiamų maximų kepėjų 🙂
Dar šis bei tas…
Vietoj rikotos įdarui galite drąsiai naudoti varškę.
Tešlą, skirtą viršutiniam sluoksniui, galite užtarkuoti – kitą kartą turėsite naują pyrago “dizainą”.
Jeigu esate prisišaldę įvairių uogų, nemanau, kad kurios iš jų netiktų.
Geriausiai tinka šaldytos uogos su cukrumi, nes nereikia jo papildomai dėti. Išėmus iš šaldiklio, pakaks vos kelių minučių kambario temperatūroje ir bus galima dėti ant sūrio sluoksnio.
Išbandžiau ir šviežias mėlynes, – nedėjau papildomai cukraus, bet jo ir nepasigedau.
Paskanaukite taip pat pyrago su mėlynėmis ir varške.:)