Kai yra obuolių, tai ir kepi, žmogau, tuos pyragus visą rudenį. Jei kokį vykusį receptą randi, tai kepi tiek kartų, kiek užtenka, kad pusę pyrago reiktų neštis į darbą, arba valgyti atbulais dantimis, nes na, gaila darbo … O vienas iš tų žmonių, esu ir aš pati. Man taip atsitko su varškės-obuolių pyragu, obuolių pyragu – jų šį sezoną net nekepiau, nes skonis giliai įsirėžęs į smegenis.
Nežinau, ar šį būčiau bandžiusi, jei šaldytuve kefyras nebūtų priekaištais apsvaidęs.:) Tešlą maišiau su nepasitikėjimu sekdama “paguglinto” recepto žingsnius, tačiau galutiniu rezultatu likau patenkinta. Tai labai paprastas, nekoloringas pyragas, kurį tinka užsigerti pienu, kakava ar turėti skanų gabalėlį prie kavos.
Kartais reikia labiau pasitikėti ne tik savimi, bet ir kitais…
Reikės:
Tešlai
- 3 st /180-200 g miltų
- 1 st kefyro/rūgpienio (galima maišyti lygiomis dalimis su grietine)
- 1 st cukraus
- 2 kiaušinių
- 100 g sviesto
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- 1 a.š. cinamono
Viršutiniam sluoksniui
- 3-4 obuolių/kelių obuolių (priklausomai, kokius obuolius naudosite)
- migdolų drožlių
- rudojo cukraus
- cukraus pudros
Gaminimas:
- Tešlai kambario temperatūros sviestą išsukite su paprastu bei vaniliniu cukrumi.
- Po vieną sudėkite kiaušinius, viską išsukite iki purumo.
- Į mišinį supilkite kefyrą, gerai išmaišykite plaktuvu.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, po truputį berkite į plakinį, maišykite kol gausite grietinės tirštumo masę.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
- Tešlą supilkite į kepimo formą, ant viršaus sudėkite obuolių skilteles žievele į viršų, delnais jas šiek paspauskite, kad geriau įsiterptų į tešlą.
- Viršų pabarstykite ruduoju cukrumi, migdolų drožlėmis.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, maždaug 50 minučių.
- Atvėsusį pabarstykite cukraus pudra.
Skanaukite šiltą su pienu, tačiau atvėsęs skanus ir su kava. 😉
Dar šis bei tas ….
Jeigu sudėjus miltus, masė atrodys skysta, drąsiai dėkite jų daugiau – sumaišius tešla nuo maišytuvo antgalio turi ne bėgti bet kristi.
Šiek tiek įspaustos obuolių skiltelės iškepusiam pyragui suteikia gražų reljefinį paviršių – padėliokite jas ratu.
Kepimo laikas gali sutrumpėti iki 45 minučių arba pailgėti – patikrinkite mediniu iešmeliu (kartą kepiau net 1val.20 minučių).
Geriausiai pasiteisinusi kepimo forma šiam pyragui yra silikoninė, 24 cm – pyrago storis idealus, patogu išimti.
Jei neturite pakankamai kefyro, arba tešlą norite šiek tiek pagerinti (rekomenduoju), dėkite pusę kiekio grietinės: 50:50 – puikus rezultatas!
Galite pabandyti tešlą padalinti į dvi dalis, supilti pirmiausia pusę tešlos, sudėti sluoksniu pusę obuolių, užpilti likusia mase, viršuje padėlioti likusius obuolius, užbarstyti migdolų drožlėmis – patiko!