“Tinginys” yra topinis skanėstas – to greičiausiai nepaneigs niekas. Ir tikriausiai dažnas yra nors kartą ar du jį pasigaminęs. O ragautojų – šimtai. Svarbiausia, kad jam nereikia net kažkokios ypatingos receptūros. Štai dar prieš metus šį skanėstą improvizuodavau pati. Svarbiausia būdavo turėti nors indelį kondensuoto pieno ir, žinoma, sausainių, tačiau panaudoti galima jų įvairius likučius.
Atsivalgiau. Tačiau įtakojama sveikos gyvensenos skleidėjų, nutariau pasigaminti sveikesnį jo brolį. Likau sužavėta tinginio skaniukais su kokosų aliejumi, – gaminau jau “N” kartų. Mmmm…, net dabar jų užsigeidžiau.
Tradicinis “tinginys” skanus, to neneigsiu, bet atėjo, tikriausiai, laikas, kada svarbiau ne numalšinti norą, o mėgautis. Malonumas ateina, kada burnoje susijungia skoniai, o smegenų atitinkami centrai spėja įvertinti tai, ką dar tik esame pasiruoš suvalgyti. Ir jeigu norisi tik greičiau susitarti su “konorssaldaus” – vėliau taip ir lieki nesupratęs, – tai buvo gerai, skanu, sveika ar kažkaip?..
Receptas, kurį jums pasiūlysiu, yra galbūt iš dalies sveikuoliškas – na, toks penkiasdešimt ant penkiasdešimt. Šį kartą nutariau pasidomėti, kokius “tinginius” gamina kitos šeimininkės. Ir ko tik žmonės nesugalvoja – žiū, ir bananiniai ir riešutų sviesto, ir su saulėgrąžomis!.. Tai, kad jau visko po truputį turėjau, tai beveik viską ir panaudojau. (Tiesa, nepatiko mintis su saulėgrąžomis). Ar improvizacija pavyko? – Reikia paskanauti, nes tik patys pabandę įvertinsit geriausiai.
Kokia buvo šio skanėsto priešistorė? – Mano vaizduotėje iškilo nedideli pyragėliai, kuriuos, pamaniau, suformuosiu silikoninėse keksiukų formelėse. “Bus kitoks skanėstas!” – apsidžiaugiau. Nors eilėje laukė dar neišbandytas morengų receptas, – šis įsibrovė pirmas. “Na, taip tikriausiai reikia”, – pagalvojau sau ir nepajutau, kaip vedama minties “neturiu karamelinio kondensuoto pieno ir sausainių”- atsiradau parduotuvėje.
Spontaniški sprendimai? – Gerai tai, ar blogai? Prisipažinsiu nebūnu labai patenkinta, kai nueina niekais planing’as, bet pastebėjau, kad nebūtinai sulauksime blogesnių rezultatų, už tuos, kai buvo viskas iš anksto apmąstyta ir sudėliota taip, “kaip turi būti”.
Kas pasakys, kaip turi būti? Nemėgstu visažinių – juk šiandien yra taip, tačiau rytoj gali būti viskas atvirkščiai.
Tik PATS žinai geriausiai… įsiklausyk…
Reikės:
- 2 pakelių sausainių (naudojau sausainius “Gaidelis”)
- 1 indelio sutirštinto karamelizuoto pieno (“Rududu”)
- 120 g sviesto
- 6 v.š. žemės riešutų sviesto
- 1 prinokusio banano
- 2 v.š. kakavos
- žiupsnio druskos
- saldainių “Karvutė” (papuošimui)
Gaminimas:
- Sviestą, kondensuotą pieną, riešutų sviestą ištirpiname prikaistuvyje ant nedidelės kaitros.
- Gautą masę išmaišome mediniu šaukštu.
- Įdedame gabaliukais sulaužytą bananą, sudedame kakavą, druską, išmaišome mediniu šaukštu, baigiame – elektriniu trintuvu.
- Sulaužome mažais gabaliukais sausainius, sudedame į karamelinę masę – maišome kol viskas gražiai susijungia.
- “Tinginio” ruošinį dedame į silikonines keksiukų formeles, gerai suspaudžiame.
- Dedame į šaldytuvą porai valandų.
- Patiekiame papuošę saldainių gabaliukais.
Skanaukime neįprastai!