Skoniai · Veganiški patiekalai

Falafeliai su abrikosų čatniu

Artėjant Užgavėnėms pradėjau vartyti savo blogo įrašus. Apsidžiaugiau radusi avinžirnių paplotėlių receptą. Kadangi iki Velykų turiu įprotį laikytis organizmą tausojančio rėžimo, tai prisiminiau sveikesnes pietų, pusryčių bei desertų alternatyvas. Falafeliai – viena iš jų. Nieko naujo nepasakysiu teigdama, kad tradicinius mėsos patiekalus sėkmingai galima pakeisti daržovių patiekalais. Tačiau mitybos įpročius, kaip ir bet kokius įpročius, pakeisti nelengva. Kartais reikia įžnybti į ranką ir griežtai sau pasakyti: “reikia pabandyti pasigaminti kažką sveikesnio, žalesnio, natūralesnio”. Taip atsirado mano mityboje burokėlių, kopūstų kotletai. Avinžirniai labai vertingi. Iš jų gaminu užkandžius arba mėgaujuosi avinžirnių miltų blynais.

Alternatyvų tradiciniam maistui yra ne viena, ir ne dvi. O būna su tais įpročiais dar ir taip: nusiperki jau tokį, jau tokį – SVEIKĄ produktą, – na, pvz., kad ir chia sėklas. Stovi krepšelis mėnesį, du, tris, … metus, du, tris,… – ir STOVI, net neatidarytas, kaip kokia investicijąa, ir KAM? Maisto produktai niekada nebuvo ir nebus investicija, stovėdami šaldytuve, šaldiklyje ar spintelėje. Maisto produktus reikia stengtis kuo šviežesnius pavesti visaverčiu organizmo kuru, kuris taip reikalingas žmogaus gyvenimo kokybei. Investicija turi būti šiuo atveju orientuota į sveikatą.

O dabar pasižiūrėkime ar netūno, kur nors šaldytuvo kamputyje užmiršta konservuotų avinžirnių skardinė, o spintelėje – avinžirnių pakelis? Jeigu taip – raitomės rankoves, traukiame maisto smulkintuvą (kad ir kokteilinę) ar kaičiame puodą – na, kažkaip išjudame! Naujas paplotėlių receptas tinka ne tik sveikuoliškiems pietums, – su abrikosų čatniu – puikiausias užkandis.

…neturime švaistyti vertingų produktų. Tausiau ir sveikiau – toks turėtų būti mūsų pažadas sau, bent prieš didžiąsias metų šventes.:)


Apie čatnį: tai yra panašus dalykas į mūsų rudens gėrybių atsargas. Saldus – primena džemus, o aštrus – konservuotas daržoves. Žinoma – gal ir supaparastinau šiek tiek, tačiau žinant, kad šis delikatesas atsirado Indijoje, maždaug prieš 500 metų ir buvo gaminamas vaisių ir daržovių pertekliui išsaugoti – viską apie jį ir pasako.;) Didžiausias skirtumas yra prieskoniai. Čatnis be druskos ir pipirų dar gardinamas kariu, imbieru, aitriąja paprika, sezamų sėklomis, t.y. tuo, ką mes įprastai atsivežame iš svetur.

Falafeliai su abrikosų čatniu
Reikės:

Čatniui

  • 250 g abrikosų
  • 5 vnt džiovintų figų
  • 0,5 raudonojo svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 75 g cukranendrių cukraus
  • 0,5 a.š. šviežio tarkuoto imbiero/imbiero miltelių
  • 175 ml raudonojo vyno acto
  • 0,5 a.š. jūros druskos

Falafeliams

  • 440 g konservuotų avinžirnių
  • 1 v.š. pomidorų pastos
  • 1-2 skiltelių česnako
  • 2 v.š. sezamų sėklų
  • 1 a.š. kario miltelių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio juodųjų pipirų
  • žiupsnelio druskos
  • 2 v.š maltų džiūvėsėlių/avinžirnių miltų
Gaminimas:
  1. Čatniui džiovintus abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kad suminkštėtų.
  2. Po to vandenį nupilkite, abrikosus perpjaukite pusiau.
  3. Smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite svogūną, česnaką ir imbierą.
  4. Supjaustykite figas.
  5. Visus ingredientus ir prieskonius sudėkite į puodą, supilkite actą ir kaitinkite apie pusvalandį ant nedidelės kaitros.
  6. Falafeliams nupilkite avinžirnių skystį, kelis šaukštus jo pasilikite.
  7. Į maisto smulkintuvą sudėkite avinžirnius su skysčiu, pomidorų pastą, pasmulkintą česnaką, sezamų sėklas ir prieskonius.
  8. Visus ingredientus sutrinkite iki vientisos masės.
  9. Supilkite aliejų, citrinų sultis, išmaišykite.
  10. Masę sudėkite į dubenį, įdėkite pora šaukštų džiuvėsėlių/avinžirnių miltų, viską permaišykite.
  11. Formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite juos į kepimo skardą.
  12. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
  13. Patiekite su abrikosų čatniu.

Skanaukite sveikai!

Dar šis bei tas…

Jeigu neturite konservuotų avinžirnių, gaminkite iš virtų. Jų taip pat rasite prekybos centruose.

Karį galite pakeisti ciberžole ir kuminu - šis derinys nepakeičiamas gaminat veganiškus ir vegetariškus patiekalus.

Falafeliai tinka prie salotų, daržovių sultinio.

Čatnį galite sudėti į stiklainiuką ir laikyti šaldytuve. Juo galite gardinti ledus, sumuštinius - labai universalus pagardas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *