Vartydama senus užrašus radau neišbandytą receptą, pavadintą “Sultinukai”. Kadangi mano šeima ir aš pati, labai mėgstam kepinius su varške, nieko nelaukdama pradėjau gaminti. Bemaišydama pradėjau suprasti, kad tai labai panašu į grietiniečius. Palyginau receptus ir radau skirtumų, nors ir nedidelių. Labiausiai neramino cukraus gausa, tačiau kažkas gamino, vadinasi, turi pavykti! Tęsiau darbą, o apie rezultatą – kas ir kaip gali būti geriau, ar ko mažiau, aptarsiu pabaigoje.
Reikės:
Tešlai
- 450 g miltų
- 100 g sviesto
- 100 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 a.š. su kaupu sodos
- druskos
Įdarui
- 200 g varškės
- 100 g sviesto
- 150 g cukraus
- 1 kiaušinio
- vanilinio cukraus


Gaminimas:
- Minkštą sviestą (palaikytą šiek tiek kambario temperatūroje) išsukti su cukrumi ir kiaušiniais, sudėti nugesintą sodą, viską išmaišyti.
- Miltus išsijoti, sumaišyti su druska.
- Miltų mišinį pilti į kiaušinių-cukraus masę, sumaišyti iki vientisos konsistencijos.
- Gautą tešlą suminkyti į gumulą ir trumpam dėti į šaldytuvą.
- Įdarui, varškę pertrinti per sietą, įdėti minkšo sviesto, cukraus, kiaušinį, vanilės, viską išmaišyti, palaikyti šaltai.
- Išimti atšaldytą tešlą, plonai iškočioti, supjaustyti kvadratėliais (9 cm).
- Viename kvadrato kampe dėti varškės įdaro, tešlos kampus tvirtai suspausti trikampiu (aš tą darau šakutės pagalba).
- Tokiu būdu suformuoti visus sultinukus, išdėlioti juos ant skardos, patepti kiaušinio plakiniu, sumaišytu su trupučiu vandens.
- Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
- Skanauti gerai atvėsusius, tačiau skanūs ir tie, kurie lieka kitai dienai!
Dar šis bei tas…
Kitą kartą gamindama šiuos pyragėlius, įdarą imčiau grietiniečių (100 g varškės pertrinti per sietelį arba paimti Švelniąją varškę, 3 v.š. cukraus arba pagal skonį, 25 g miltų, 1 mažo kiaušinio, vanilinio cukraus). Priežastis – įdaras man pasirodė per riebus ir per saldus, formuojant trikampėlius pradėjo tekėti per kraštus. Grietiniečių recepte į varškę dedama miltų, kurie stabilizuoja įdaro masę.
Tešlai kildinti imčiau 2 šaukštelius kepimo miltelių – patogiau;)