Vasarai įpusėjus, daržuose, turgavietėse pilna žviežių daržovių, vaisių uogų. Kiekvienas patiekalas privalo būti praturtintas šiomis gėrybėmis, nes nespėsim apsidairyti, kai ateis tas laikas, kai turėsim traukti atsargas, jeigu, aišku, nepatingėsim laiku jomis pasirūpinti. Padėkime nuo pusryčių – jie gali būti visu šimtu procentų sveikesni. Jeigu sumanėme išsikepti omletą, tai jo žieminis ir vasarinis variantai turėtu skirtis, taip pat visu šimtu %. Štai atsidarom šaldytuvą ir matom aibę visokių žalumynų, daržovių, uogų. Nežinau, kas galėtų nederėti su kiaušiniais. Puikus buvo pasirinkimas Omletas su baravykų įdaru. Šį kartą atidžiai apžiūrėjusi savo daržovių atsargų stalčių šaldytuve, omletą nusprendžiau praturtinti cukinijų traškučiais, apkeptais slyviniais pomidoriukais, trumpai apvirtomis (blanširuotomis) žirnių ankštimis, salotų, špinatų lapais. Bet čia dar ne visas paminėtas gėris.
Pradėkime…
Reikės: (1 asmeniui)
Omletui
- 2 kiaušinių
- 2 v.š. miltų
- 2 v.š. pieno
- Druskos
- Pipirų
- Džiovintų pomidorų (naudojau konservuotus aliejuje)
- Krapų
- Aliejaus (kepimui)
Garnyrui
- 0,5 nedidelės cukinijos
- 8 slyvinių pomidoriukų
- saujos žaliųjų daržo žirnelių
- Salotų lapų
- Špinatų lapų
- Pipirų
- Druskos
- Aliejaus
Gaminimas:
- Cukinijas supjaustom griežinėliais, sumaišom su pipirais, trupučiu aliejaus, kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apdžius (maždaug 15 minučių).
- Šalia įtaisome slyvinius pomidoriukus – kepame kol suminkštės.
- Žirnelius, kartu su ankštimis, paverdame sūdytame vandenyje apie 3 minutes, sudedame į kiaurasamtį.
- Smulkiai supjaustome krapus, džiovintus pomidorus, atidedame į šalį.
- Kol kepa daržovės sumaišome omletui skirtus produktus, gerai viską išplakame, įdedame mažą žiupsnelį druskos, sumaišome su smulkintais krapais ir džiovintais pomidorais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame omletui skirtą plakinį, kepame ant vidutinės temperatūros tik vieną pusę.
- Atidžiai stebime, kad omletas neperkeptų, vis pažiūrime ar neskrunda jo apatinė dalis.
- Kai viršus gražiai užsitraukia (stebint, kad neperkeptų, nes bus per daug sausas), omletą dedam į serviravimo lėkštę, klojam salotas, špinatų lapus, šalia – apvirtas žirnių ankštis, keptus pomidorus ir cukinijų traškučius.
Patiekiam su itališka skrudinta duona arba bagete, šaldytu žolelių sviestu.
Dar šis bei tas…
Padažas čia taip pat tinka, nors man atrodo nereikėtų gadinti tokio gėrio kažkokiais priedais. Tačiau, jei taip esate įpratę, galite rinktis naminį majonezą.
Pirmą kartą bandžiau žirnius garnyrui patiekti su visomis ankštimis. Pasakysiu tik tiek, kad viršijo visus mano lūkesčius. Pirma, ankštyje jie išsaugojo savo skonį, antra – pats darbavimasis šakute, išimant žirnelius iš geldelių – savotiškai smagus dalykas, paįvairinatis patį valgymo procesą. Nuoširdžiai rekomenduoju pamėginti!