O kad prikrito!!! Sodo paklodė prisėta mėlynų didelių uogų! Hum… Bet ar tai ne vaisiai? Slyvos – uogos ar vaisiai? Iki šiol man jos buvo vaisiai, bet štai, vieną dieną išgirst, kad yra lyg ir kitaip. Bet nesvarbu. Šie metai yra slyvų metai ir ne kitaip. Gaila, kad jų savo sode neturiu. Tačiau, smagu dalintis.;)
Šiandien ant mano stalo puikuojasi LABAI skanus šių vaisų/uogų pyragas. Jam duodu šimtuką!
O kad reikia pirmiausia prisivalgyti jų šviežių ir kodėl, tai nuo šios informacijos lūžta medijos. Bet kad slyvose yra antioksidantų, kaip ir daugelyje tamsiai mėlynos ar violetinės spalvos vaisių, uogų ar daržovių – tą reikia visada prisiminti. Efektyviausi slyvose esantys antioksidantai – tai antocianinai, konkretaus tipo polifenoliai, ypač naudingi sveikatai, nes mažina širdies ligų ir vėžio riziką. O kiek dar visokio gėrio džiovintose!
Valgykime šviežias, džiovintas, virkime uogienes, kepkime pyragus – slyvos nei vienam pavidale mūsų nenuvils.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Štai atkeliavo dar vienas krepšelis slyvų. Bus?.. Uogienių!
Reikės:
- 400-500 g mėlynųjų slyvų
- 200 g miltų
- 90 g sviesto
- 90 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 60 ml pieno/kefyro/pasukų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1/3 a.š. kepinių sodos
- 2 a.š. vanilinio cukraus
- 2 v.š. cukranendrių cukraus
- 40 g miltelinio cukraus
Gaminimas:
- Visus šaldytuve esančius produktus išimame iš šaldytuvo, palaikome pusvalandį kambario temperatūroje.
- Slyvas nuplauname, nusausiname, padaliname į dvi dalis, išimame kauliukus.
- Sviestą ištirpiname, gerai išsukame su cukrumi.
- Dedame po vieną kambario temperatūros kiaušinius, plakame, kol masė taps balkšva (nepagailime apsukų.;)
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda ir vaniliniu cukrumi.
- Išsijotus po truputį pilame į plakinį, maišome, kol gausime vientisą masę.
- Supilame kambario temperatūros pieną/kefyrą/pasukas viską dar kartą gerai išsukame.
- Paruoštą pyrago tešlą supilame į išteptą sviestu ar išklotą kepimo popieriumi kvadratinę kepimo formą, išlyginame.
- Slyvas padaliname dar per pusę (į keturias dalis), gautus ketvirčius susmaigstome eilutėmis į tešlą, apibarstome cukranendrių cukrumi.
- Kepame 190 laipsnių temperatūroje, maždaug 50 minučių.
- Iškeptą atvėsiname, apibarstome milteliniu cukrumi.
- Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Tikslų slyvų kiekį sunku nusakyti, nes priklauso nuo slyvų ir formos dydžio – man prireikė maždaug 500 g – jų ketvirčiais tankiai prismaigsčiau tešlą keturiomis eilėmis.
Kepimui tinkamas stiklinis 30X20 indas.