Pyragai · Skoniai

Pyragas su raudonaisiais serbentais

Raudonieji serbentai yra galingas antioksidantas – rašiau savo straipsnyje. Tai ne mano išmonė – kaip visada remiuosi patikimais šaltiniais. O be to, nereikia būti labai jau protingam. Visi rūgštūs vaisiai ir uogos turi vitamino C, kuris apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, stiprina organizmo imuninę sistemą. Raudonuosiuose serbentuose jo yra ženkliai daugiau nei citrinose.

Šiandien, kaip niekad svarbu stiprinti savo imuninę sistemą. Nors neturime šviežių vaisių, dar toli ir pirmosios uogos, tačiau nepamirškime užšaldyto praėjusių metų derliaus. Šį pyragą man spontaniškai “suaktyvavo” nuotrauka iš prancūziško žurnalo “Saveurs” (“Skoniai”). Peržvelgusi sudėtį ir gamybos procesą, pamaniau, kad panašų esu kepusi, kai turėjau šviežių serbentų. Tai buvo taip pat pyragas su morengu, tačiau – pagrindas šiek tiek kitoks. Kadangi tokie kepiniai yra nesudėtingi, neužima daug laiko – sumaišiau jį žaibiškai. Laukimas neužtruko. Nors… Ketvirčiu valandos galėjo būt trumpesnis – pirmas bandymas.;)

Manau, pravers ir detalesnis pasakojimas…

Reikės: (8 asmenims)
  • 500 g miltų
  • 120 g sviesto + trupučio formai ištepti
  • 100 g cukraus
  • 6 kiaušinių
  • 6 v.š. vandens
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 120 ml pieno
  • 250 g cukraus
  • 500 g raudonųjų serbentų (šaldytų imkite šimtu gramų mažiau)
Pyragas su raudonaisiais serbentais
Gaminimas:
  1. Kiaušinius ir pieną palaikykite pusvalandį kambario temperatūroje.
  2. Jeigu naudojate šaldytas uogas – išimkite jas iš šaldymo kameros.
  3. Per tą laiką pasisverkite produktus, pasiruoškite įrankius bei indus.
  4. Sviestą ištirpinkite ant nedidelės ugnies.
  5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, pilkite po truputį į tirpintą sviestą, tuo pat metu masę skieskite kambario temperatūros pienu, išmaišykite.
  6. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
  7. Kiaušinių trynius suplakite su cukrumi (aš dažniausiai dedu sumaltą kavamale), bei vaniliniu cukrumi, įpilkite vandens – maišykite, kol masė taps vienalytė.
  8. Kiaušinių masę pilkite į ankstesnį ruošinį, viską dar kartą permaišykite.
  9. Gautą tešlą paskleiskite sviestu išteptoje kepimo formoje.
  10. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
  11. Per tą laiką baltymus suplakite iki purumo, po truputį dėkite cukrų, plakite ant maksimalių apsukų, kol baltymai taps standūs (tą daryti galima šilto vandens vonelėje).
  12. Iškepusį pagrindą atvėsinkite.
  13. Išplaktus baltymus sumaišykite su raudonaisiais serbentais, dėkite ant pyrago viršaus, išlyginkite ir grąžinkite į orkaitę.
  14. Sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių, kepkite dar 15-20 minučių.
  15. Skanaukite atvėsusį.

Skanių Jums akimirkų prie kavos ar arbatos puodelio!

Dar šis bei tas…

Skanaukite ir morenginį raudonųjų serbentų pyragą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *