Desertai · Skoniai

Klasikinis tiramisu

Nusprendę gaminti tiramisu, pirmiausia turime pasirūpinti itališkais biskvitinais savoiardi sausainiais. Tai pailgi “piršteliai”,  kurių viršus yra padengtas plonu cukraus sluoksniu, pakankamai traškūs, pilni oro ir kartu “biskvitiški”.  Mažesniuose miesteliuose jų būna rečiau, o keisdami kuo nors panašaus, tai jau tik ne tiramisu reikalais užsiimsime. Žodžiu, pirmiausia sausainiai, o maskarponę gausime kiekviename prekybos centre tik, žinoma, tai ne pigus produktas. Gerai dar, kad namuose būtų užsilikęs šlakelis romo ar konjako; tinka ir amareto likeris, ar koks nors kitas aromatas.  Man tuo metu atrodė, kad puikiai tiks Moka ir neapsirikau – visi gyrė, gal dėl to, kad naminio tiramisu nebuvo ragavę.

Kas dar būtina? Manau, kakavos namuose atsiras, o jei dar juodo šokolado pusę plytelės užtarkuosite ant viršaus – bus tobula.  Apie kavą net nekalbu – pas ką nėra geros kavos garbesniam svečiui? Žodžiu, produktai visur aptinkami, išskyrus pirmąjį. Neveltui, sakoma, kad tiramisu italų moterys pradėjo gaminti karo metu, kai sužiedėjusi duona, sūris – pagrindiniai maisto produktai, suėjo į porą, kaip jiems ir dera, buvo paskaninti kakava, ir taip gimė pasaulinį populiarumą pelnęs desertas.

Mūsų tautos “vargo vakarienė” – gogel-mogel, kitur dar kas nors panašaus, bet čia reikalai sukasi apie maskarponę –  puikesnio pieno produkto desertui, nerasime, nes jis niekam nenusileidžia savo minkštumu. Na, jei turite dar ir kiaušinių – eime prie maišytuvų, plaktuvų,  kurie tiramisų gamybai bus pagrindiniai įrankiai.

Pasiruošę?..

Reikės:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 4 kiaušinių (visų trynių, 2-3 baltymų)
  • 5 v.š. cukraus
  • 200-300 g biskvitinių Savoiardi sausainių
  • 300 ml juodos stiprios kavos (jei virsite espresso kavinuke, reikės 4 puodelių)
  • 60 ml Moka likerio (galima naudoti Amareto, brendį ar konjaką)
  • geros tamsios kakavos arba pusės plytelės šokolado, jei viršutinį sluoksnį norite užbaigti būtent juo.

Gaminimas:

  1. Pasiruošiame juodą stiprią kavą, ataušiname, supilame likerį.
  2. Iki standžių putų išplakame baltymus (apvertus indą jie turi neišdribti).
  3. Su cukrumi šplakame kiaušinių trynius.
  4. Lėta eiga įmaišome maskarponės sūrį į trynių masę, vėliau procesą pagreitiname, kol gauname vientisą kreminę konsistenciją.
  5. Labai lėtai įmaišome baltymus. Čia skubėti negalima. Geriausia maišyti plokščia silikonine ar medine mentele indo viduje, kad “neišbaidytume” oro burbuliukų, kurie kremui suteiks purumą. Gali šiek tiek likti baltymų keterėlių, nes maišant negalima persistengti.
  6. Imame keturkampę stiklinę formą – tiks ir keramikinė, skardinė ar kitokia keturkampinė. (Tokios neturėjau – ėmiau ovalią – nepatogi, bet skoniui nepakenkė).
  7. Sausainį imame dviem pirštais už siaurumos ir atsargiai leidžiame iki pusės į kavos mišinį – tik kelioms sekundėms, nes neapsižiūrėjus, biskvitas ištirps tarp pirštų ir sukris į skystį nespėjus net mirktelėti. Kaip minėjau, jie yra porėti, todėl difuzijos procesas vyksta labai greitai.
  8. Laikydamiesi minėto atsargumo, suklojame pamirkytus sausainius vieną prie kito vienu sluoksniu.
  9. Sausainius apibarstome kakavos milteliais, aptepame storu kremo sluoksniu (sudedame šiek tiek mažiau nei pusę kiekio).
  10. Vėl pakartojame sausainių mirkymo ir klojimo procedūrą, apibarstome kakava.
  11. Pridedame konditerinį švirkštą kremo, atidedame į šalį.
  12. Likusiu kremu užtepame sausainių rikiuotę.
  13. Švirkšto pagalba viršuje padarome tolygius kauburėlius.
  14. Užtarkuojame šokoladą arba dar kartą, bet šį kartą gausiau, apibarstome kakava.
  15. Visą šį grožį nedelsiant dedame į šaldytuvą kelioms valandoms – dar geriau pusei paros.

Skanių itališkų kavos popiečių:) Prie šio desero nepagailėkite išvirti geros šimtaprocentinės arabikos – Italijoje blogos kavos nėra! Net iš aparatų kava yra tobula espresso,  – sakau tai iš patirties.  Italijoje visa kava yra espresso – kiti pavadinimai siejami su tuo, kuo papildoma pastaroji, pvz., capuccino – esspresso su pieno puta, late – šiltas pienas, su šlakeliu esspresso ir t.t.

Dar šis bei tas:

Nebūtina sausainius mirkyti – surikiuotus juos galima tiesiog apipilti kavos mišiniu.

Namuose italai gamina tiramisu iš vieno sluoksnio biskvitų – kloja tik apačioje, o viršuje gausiai deda kremo ir gausiai barsto kakavos. Kodėl? Ogi todėl, kad maskarponė yra brangus dalykas, o sau italas negaili. Kitas reikalas tiramisu valgyti kavinėje – gausite jau sluoksniuotą. Sausainiai sumažina tiramisu savikainą, štai taip!

Kai kurie italai ginčytųsi ir dėl alkoholinių priedų kavoje, sakydami, kad tikrame tiramisu jo neturėtų būti.

Jei norite patiekti tiramisu itališkai, teks įsigyti specialius keturkampius stiklo indelius. Jų yra visai mažų – vienam vidutiniškai valgančiam asmeniui, didesnių – mėgstantiems didesnes porcijas ir dar didesnių, iš kurių galima sau įsidėti kiek panorėjus.

Dabar yra labai madinga patiekti tiramisu kokteilio taurėse arba žemose plačiose stiklinėse. Bandžiau brendžio taurėje – visai įdomu kabinti – galima labiau mėgautis, – net labai išalkus, įsijungia psichologinis stabdis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *