Skoniai · Veganiški patiekalai

Veganiškas chia pudingas su mangais

Sveikatą tausojantį maistą dažniausiai prisimename pavasarį. Taip jau yra. Sveikatos mažiau – ryžto daugiau. Spintelės kamputyje radau ispaninio šalavijo sėklų. Dar vadinamos chia sėklomis ir tituluojamos super maistu, jos sąlyginai neseniai tapo maistu “ant bangos”, dietiniu produktu, o kitiems net skaniu desertu. Apie jų naudą prirašyta galybė straipsnių.

Paskaitinėjau ir aš šį bei tą. Pasirodo – chia sėklos yra stiprus antioksidantas, todėl į savo maisto racioną reikėtų įtraukti jų kuo dažniau. Tinka jos pudingams, įvairiems glotnučiams, žaliesiems kokteiliams gaminti. Tik reikia žinoti, kad šios sėklos mūsų organizme išbrinksta 10 kartų, todėl prieš vartojant būtina išmirkyti. Priešingu atveju keliaudamos jos trauks vandenį sukeldamos organizmo dehitrataciją ir vidurių užkietėjimą.

Toliau sekė receptų studijos. Perskaičius gerą dešimtį, dalį jų sėkmingai (ir nelabai) išbandžiau, o geriausiai nusisekusius sudėjau į 3 pudingo receptus. Pagaminusi chia sėklų pudingą su jogurtu, pienu, praturtintą vaisiais, uogomis, granola, kepintomis avižomis, šokoladu, – supratau, kad čia išradingumui ribų nėra – svarbiausia gerai išbrinkinti sėklas. Tačiau, paaiškėjus, kad stipriai netoleruoju pieno, sėkmingai jį pakeičiau augaliniu – becukriu migdolų, sojų. Patarimas – geriau rinktis augalinio pieno produktus ir sveikiau, ir skonio daugiau.

Stilingose stiklinėse chia pudingas atrodo ypač patraukliai – akį traukia ne tik maži išbrinkusių sėklų burbuliukai, bet ir užtikrintai ant viršaus įsitaisę vaisių gabaliukai, uogos ar kiti visaverčiai priedai.

…pusryčių pudingas dažnai lieka mano nepaliestas (tas rytinis bėgimas!) – bet kaip apsidžiaugiu, kai jį randu kantriai laukiantį šaldytuve po darbo.;)

O kas gali mums pasakyti, ką kada valgyti, – svarbu ką jauti ir kaip jautiesi…

Reikės: (2 asmenims)
  • 350 ml migdolų/sojų/avižų pieno
  • 4-4,5 v.š. chia sėklų
  • 2 a.š. klevų/agavos sirupo
  • 1 mango
  • 1 kivio
Gaminimas:
  1. Chia sėklas suberiame į dubenėlį, užpilame augaliniu pienu, išmaišome, paliekame brinkti.
  2. Sėklas brinkiname ne mažiau kaip 3 valandas, – dar geriau užmerkite iš vakaro, o gaminkite ryte.
  3. Kad kiekviena sėklytė, kuo geriau įsiterptų į skystą terpę, nepamirškime kuo dažniau pamaišyti.
  4. Gautus drebučius sukrėskite į stiklines.
  5. Pasiruoškite vaisius – kivį nulupkite, supjaustykite skridinėliais, o mangą – kubeliais.
  6. Į stiklines įterpkite po 4 kivio griežinėlius, o ant viršaus padėliokite mango kubelius.
  7. Užpilkite sirupu, pabarstykite kokoso drožlių.

Skanaukite sveikai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *