Skoniai · Sumuštiniai

Dviejų sluoksnių sumuštiniai su veganišku sūriu

Nepamenu, kad spalio mėnesį būtų toks fantastiškas derlius – jaunutės salotos, gražgarstės ir krapai, petražolių gležni daigeliai, ridikėliai ir aisbergo salotos (na, jos tai nuo pavasario bando kažką iš savęs išspausti:)). Norisi tokį derlių prasmingai panaudoti – konservuoti netinkamą, suvartoti šviežią. Man tokie žalumynai labiausiai tinka su vegetariškais patiekalais ir jų turi būti daug. Štai mano dar vasarą išbandyti ir aprašyti burokėlių kotletukai švelniam žalumynų patale ne tik gerai atrodo, bet ir “nugesina” pretenzingą burokėlių kartumą. O dabar štai šie sumuštiniai…

Šie, dviejų aukštų gražuoliai gimė spontaniškai. Pirma – vis galvojau, kaip sukurti įdomesnius sumuštinius su namine raugo duona, ir antra – ką naujo pagaminti iš šių metų burokėlių derliaus, na, ir trečia – kaip panaudoti žalumynus, kad jie lyg kokie našlaičiai nestypsotų kamputyje. Na, jau ne! Bus sumuštiniai! Ir ne bet kokie, o dviejų spalvų, apsnigti graikiško sūrio trupinėliais, įsitaisę salotų patale.

Ką dar pridurti? Kad neužtruksit? Kad viens du ir pilnas padėklas jau pūpso ant stalo? Ne, – reikalai su šiais sumuštiniais taip nevyksta – viskas kur kas lėčiau – reikia kruopštumo, kad nebūtų “tiap liap”. O tai, ką galiu pažadėti – meditaciją, o po to – degustaciją – malonumas neapsakomas!

Bet gal kiekvienam vis kitaip? Man augalinis maistas, o kitam meditacija – stovėti prie kepsninės, o štai jam ar jai – minkyti naminę duoną, bet svarbiausia, kad tai veikia…

O mėgstama veikla žmogui, – kaip oras.

Reikės:
  • Naminės raugo duonos arba savo mėgstamos
  • Šviežių salotų lapų
  • Šviežių krapų
  • Gražgarstės (rukolos)
  • Veganiško graikiško sūrio
  • Sviesto

Burokėlių užtepėlei

  • Keptų burokėlių (žr. burokėlių salotos)
  • Citrinos sulčių
  • Druskos
  • Pipirų
  • Alyvuogių aliejaus

Avokadų užtepėlei

  • 1 sunokusio avokado
  • 1 skiltelės česnako
  • Citrinos sulčių
  • Druskos
  • Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
  1. Burokėlių užtepėlei keptus burokus iškepame orkaitėje – geriausia iš vakaro.
  2. Iškepusius ir atvėsusius nulupame, supjaustome gabaliukais ir sutriname daržovių trintuvu iki vientisos masės.
  3. Dedame druskos, šviežiai maltų pipirų, citrinos sulčių, šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišome.
  4. Avokadų užtepėlei avokadą perpjauname pusiau, išimame kauliuką, išskobiame minkštąją dalį.
  5. Avokado minkštimą sutriname šakute, įspaudžiame citrinos sulčių, dedame druskos, įspaudžiame česnaką, išmaišome.
  6. Duonos riekeles supjaustome kvadratėliais arba trikampiais gabaliukais, sutepame sviestu.
  7. Ant paruoštų riekelių kaitaliodami (bet nebūtinai) tepame paruoštas užtepėles, taip, kad matytųsi abu sluoksniai, viršutinį sluoksnį palyginame mediniu pagaliuku.
  8. Sumuštinius sudedame į padėklą ar didelę lėkštę, išklotą salotų lapais.
  9. Ant viršaus užbarstome sūrio trupinių, pakarpome krapų šakelę – kam pjaustyti?
  10. Papuošiame gražgarstės lapeliais.

Kitoks pateikimas ir kitoks patiekimas – visada pasiteisina!

Dar šis bei tas…

Naudojau sūrio gaminį, kokoso aliejaus pagrindu – tiko puikiai. Pasirinkę fetos, graikišką, – nesuklysite.

Šiuos sumuštinius galima pagardinti obuolio skiltele, saldžiosios paprikos juostele – dar daugiau skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *