Makaronų patiekalai · Skoniai

Spagečiai su rudaisiais pievagrybiais

Itališkai pasta, prancūziškai pâte – turi vienodą reikšmę – makaronai. Nenuostabu, kad šios kaimyninės šalys turi ne tik panašią kalbą, bet ir virtuvę. Prancūzai labai mėgsta pâtes, deja, jie neturi tokių valgymo tradicijų, kaip italai. Kaip, beje, ir mes. Mėgsta makaronus vienodai kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip garnyrą. O mes – tuo labiau, nes esame dar šiauriau.

Visgi, šis nekoloringas patiekalas sėkmingai skinasi kelią link mūsų. Dabar prekybos centruose galima gauti labai kokybišų makaronų, belieka tik padažą pasigaminti. Tačiau ir jį galima paruošti skaniai a la lietuviškai ir labai neužtrunkant. Žinoma, tikrą itališką padažą reikia virti apie 2 daugiau valandas, o kartais ir ilgiau. Bet gal tai atidėkime naujam pomidorų derliui, o dabar gaminkime paprasčiau. Dviems asmenims reikės 2 saujų  spagečių (mūsų sauja turi lengvai apkabinti makaronų lazdeles – tokio kiekio turėtų pakakti asmeniui).

Reikės (2 asmenims)
  • 2 saujų kokybiškų itališkų makaronų

Padažui

  • 50 g sviesto
  • 3-4  skiltelių česnako
  • 8 rudųjų pievagrybių (galima imti ir šviesius)
  • 2 pomidorų
  • 200 ml grietinėlės
  • himalajų druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • 100 g kietojo (parmezano) sūrio
  • bazilikų acto
  • petražolių
  • bazilikų (šviežių, džiovintų arba šaldytų)
  • bazilikų pagardo
Spagečiai su pievagrybiais

Gaminimas:

  1. Svieste pakepiname smulkiai supjaustytą česnaką (galima jį ir išspausti).
  2. Dedame supjaustytus plokštelėmis, išilgai kepurėlės pievagrybius. Toškiname keltą minučių, kol suminkštės, apibarstome druska.
  3. Išverdame spagečius al dente (it. “į dantis”), t.y. makaronai turi būti ne per minkšti – juos reikia virti viena minute trumpiau, nei parašyta ant pakelio.
  4. Kol verda makaronai, svieste patroškiname pomidorus, apibarstome himalajų druska, bazilikais, įpilame truputėlį baziliko acto.
  5. Patarkuojame sūrio.
  6. Supilame grietinėlę į troškintus pievagrybius, maišydami kaitiname iki užvirimo.
  7. Išvirtus spagečius nusunkiam, sudedam į pašildytas lėkštes. Apibarstom tarkuotu sūriu, užpilame grietinėlės-pievagrybių padažu, pagardiname troškintais pomidorais, šviežiai maltais pipirais, bazilikų pagardu, petražolėmis.

Dar šis bei tas…

Spagečius virti reikia jūros sūrumo vandenyje.

Spagečius nusunkus,  nereikia jų nuplauti –  kokybiški makaronai neišskiria krakmolo, jie nesulimpa.

Makaronų nuovirą galima pilti į padažą –  jis suteikia tam tikrą konsistenciją.

Vietoj šviežių pomidorų dar geriau tinka konservuoti pomidorai, pomidorų tyrė, kuriuos taip pat reikia pakaitinti.

Nebūtina ant makaronų krauti visus predus. Jeigu nepatinka bazilikas, galima ragauti tik su pievagrybių padažu arba tik su pomidorų, ir atvirkščiai.

Papuošti galima žaliais pomidorų gabaliukais, lengvai apkeptomis orkaitėje pievagrybių puselėmis.

Daugiau apie pastos gaminimą rasite makaronų salotos su rikota.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *