Susižavėjusi buvau lašišos kepsniais,- kurį laiką tai buvo mano pats mėgstamiausias žuvies patiekalas, kol nepabandžiau šio skonio: NUOSTABUS, SUBALANSUOTAS, GURMANIŠKAS, – žodžiu, be priekaištų – tinkantis bet kokiai progai, lašišos filė gabaliukas keptas orkaitėje.
Lašiša pati iš savęs turi gurmanišką skonį, o kai gerai nusiseka priderinti priedus – sėkmė garantuota.
Kur šio patiekalo sėkmės paslaptis? – Ogi, prieskonių gausoj. Ryškaus skonio sėklos, kelių rūšių pipirai, pakaitinti keptuvėje atidaro visą savo arsenalą – nieko užslėpto, – tik tai, kas tikra.
Ar lašiša sveikas maistas? – Žinoma, laukinės lašišos nepalyginsi su užauginta, bet, ar pastaroji jau tokia bloga? Bet kokiu atveju, tai nėra pigi žuvis, ir negaminame jos kasdien. Dažnai tai būna proginis patiekalas. Tai ar reikia ją smerkti be rimto pagrindo?
Daug klausimų, – dar daugiau atsakymų. Kai domiesi, atrandi savąjį. Aš sakau bet kokiai lašišai “TAIP”. O Jums kas belieka?- GAMINTI – ir vis kitaip.
Tai tikrai nebuvo reklama…

Reikės:
- 500 g lašišos filė
- 1 a.š. kalendros sėklų/1 v.š. garstyčių sėklų
- 1 apelsino
- 1 greipfruto
- 5 v.š. alyvuogių aliejaus
- 3 skiltelės česnako
- kelių rūšių šviežiai maltų pipirų
- 1 a.š. raudonojo pipiro dribsnių
- 1/2 aitriosios paprikos
- jūros druskos

Gaminimas:
- Lašišos filė nuplaukite, nusausinkite, dėkite į kepimo indą.
- Sausoje keptuvėje pakaitinkite kalendros/garstyčių grūdelius kartu su šviežiai maltais pipirais ir jūros druska, maždaug 3 minutes, kol pasklis malonus aromatų kvapas.
- Paruoštu prieskonių mišiniu apipilkite lašišos filė, papildomai užbarstykite raudonojo pipiro dribsnių, sudėkite plonomis skiltelėmis supjaustytą česnaką, nutarkuotą apelsino žievelę, po pusę plonais griežinėliais supjaustyto apelsino ir greipfruto, raudonojo pipiro, užpilkite aliejumi,
- Žuvį apvartykite iš abiejų pusių, kad pasiskirstytų prieskoniai, vaisių sultys ir aliejus. Palikite kambario temperatūroje marinuotis 15-30 minučių.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, supjaustykite likusį apelsiną ir greipfrutą griežinėliais, dėkite ant kepsnio ir į orkaitę – 20-25 minutėms.
- Iškepusio neskubėkite traukti – palikite dar 5 minutėms pastovėti orkaitėje.
- Patiekite papuoštą kalendros ar petražolės šakele.
- Skanaukite su ryžiais, bulvių ar brokolių piurė.
Gaminkite žuvį esant progai, bet kuo blogi savaitgaliai?
Skanaus!
Dar šis bei tas…
Originaliame recepte naudojami raudonieji Sicilijos apelsinai, dar vadinami kraujo ar rausvaisiais apelsinais, tačiau man šiuo metu nepavyko jų gauti. Tiko ir paprasto apelsino ir greipfruto derinys.
Neišbandžiau šiame recepte kalendros, – galiu pasakyti tik, kad garstyčių sėklos tinka čia taip pat labai gerai.