Vasara ir naujų receptų paieška – kai norisi lengvo ir vėsaus. Vėsinti kūną ir protą – užduotis nelengva, ypač kai termometro stulpelis siekia 30 ir daugiau laipsnių.
Ką valgyti? Žinoma, kad šaltibarščius! – Sriubą, kurios niekaip neperpranta pietiečių skonio receptoriai.:) O gal jų spalva kerta per smegenis ir užblokuoja apetitą, net ir labai išalkusiam. Bet mums, tai topinis vasaros maistas. Net kai karščiai dar būna neįsibėgėja, lietuvaičiai šios šaltsriubės suvartoja neįtikėtinai didelius kiekius – maisto tiekėjai vargiai spėja aprūpinti maitinimo vietas ir namų ūkius kefyru ir virtais burokėliais. Mmmm… – kaip skanu, nesuprantu, kas tiems mūsų svečiams netinka?…
Ką smaližiauti? Aišku, kad ledus! Pastebėjau, kad per karščius buvo net sutrikęs jų tiekimas į parduotuves. Tačiau išeitis visada yra – pasigaminti naminius ledus! Esu išbandžiusi jų ne vieną ir ne du – rekomenduoju ir jums. Pačius paprasčiausius ir su pačiomis primityviausiomis priemonėmis galima išsukti per kelias valandas: užšaldyti mėgstamas uogas, vaisius, juos sutrinti galingesnėje kokteilinėje, pridėti plaktos grietinėlės ar įmaišyti augalinės, paskaninti cukrumi, kondensuotu pienu ar medumi – dar kartą sušaldyti ir jeigu yra noro, ar užtenka kantrybės – perleisti per kombainą antrą kartą – dar pora valandų ir minkštas, neperdaug sušalęs, gaivinantis desertas guodžančiai nuramins: “džiaukimės, nes vasara trunka neilgai…”
Kuo atsigaivinti? Kokteiliai vasarą “eina į trasą” su ne mažesniu pagreičiu nei šaltsriubės. Ir kas tik jiems netinka! Pienas – bet koks, sultys – kokius tik skonius mėgstate, ledai – naminiai ar pirktiniai, ir žinoma – sezoninės uogos – sodo, o ypač miško! Ar labai reikia žiūrėti kiekių? – Man atrodo, kad kiekvienas mėgstam savaip saldų, rūgštų, tirštą ar nelabai maistą, o kokteiliai yra tai, su kuo “džiazuojant” galima atsipalaiduoti – sugadinti galima retai.:)
O kas žvalumui? – ŠALTA KAVA. Nieko labai nenustebinau šiuo receptu, nors… žinau, kad yra dar tik besiruošiančių išbandyti. Štai šią, kokteilinę kavą galima būtų priskirti šaltos kavos kategorijai, bet kokteiliams tinka taip pat. O koks skirtumas, jei jo iš tikrųjų nėra – tai tik pavadinimas, kuris kažkaip kažką apibrėžia. (angl. coctail – gaidžio uodega; taip pavadintas dėl spalvingumo). Kadangi ši stiklinė nepasižymi spalvingumu, pavadinau ją šalta kava, o kas mėgsta kokteilius – tai smagaus skanavimo!
…ir ne mažiau smagaus gaminimo – nukritus termometro stulpeliui iki 20, noras atsigaivinti nesumažėja.:)
Reikės: (2 asmenims)
- 1 sunokusio bananas
- 300 ml stiprios šaltos kavos/2 puodelių espreso
- 300 ml šalto pieno/augalinio pieno
- 1,5 a.š. šviežio medaus
- 0,5 a.š. vanilės pastos
- 1 a.š. vanilinio cukraus (su natūralia vanile)
- 50 ml grietinėlės
Gaminimas:
- Bananą sutrinkite su trupučiu pieno.
- Supilkite pieną, kavą, sudėkite medų, vanilės pastą, viską suplakite elektriniu plaktuvu iki purių putų.
- Išplakite grietinėlę, įdėkite pagal skonį vanilinio cukraus, išmaišykite.
- Kokteilį supilstykite į aukštas stiklines, papuoškite plakta grietinėle.
Skanaukite verandoje, terasoje – su šeima ir draugais – jie to verti!
Dar šis bei tas…
Skubantiems – galima naudoti jau paruoštą purškiamą grietinėlę slėginiame inde.