Europos virtuvė · Skoniai

Kišas su daržovėmis

Kišas su daržovėmis arba tiesiog skanus vegetariškas pyragas. Tai gali būti pusryčių, pietų ar vakarienės idėja. Sakau, idėja, nes patys galite žongliruoti daržovėmis, prieskoniais, formomis, kaip panorėję.

Tešlą patariu užminkyti kaip nurodyta recepte – nerekomenduoju pirkti šaldytos. Tiek nedaug užtrunka ją pasigaminti, kad kartais net juokinga būna klausytis, kaip šeimininkės gaminančios maistą ne vieną dešimtį metų, sako, kad nemoka. Tiesa ta, kad mokslo čia JOKIO nereikia. 3-4 porcijoms – juoko darbas! Geriausia ją paruošti iš vakaro, o ryte (arba tada, kai nori) jau galima gaminti.

Jeigu jau praėjo noras kepti vegetarišką pyragą, tada iškočiokite paplotį, pridėkite uogienės, džemo, vaisių, uogų, užpilkite sirupu. Iškepę turėsite puikiausią paplotėlį su įdaru, kurį negėda bus svečiui prie kavos patiekti.

Tačiau šiandien mums reikia sotesnio valgio. Tešla susisukusi į kamuoliuką tūno šaldytuvo kamputyje, o daržovės, lyg kokie kariai,  išsirikiavusios laukia komandos. Delsti negalima!

Reikės: (4 porcijoms)

Tešlai

  • 350 g miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 220 g šalto sviesto
  • 1/4 puodelio ledinio vandens

Įdarui

  • 4 kiaušinių
  • 4 v.š. grietinės
  • 200 g kietojo sūrio
  • druskos
  • pipirų
  • mėgstamų prieskonių
  • 4 nedidelių porų
  • 20 slyvinių pomidorų
  • 1 brokolio
  • 2 v.š. citrinos sulčių
Kišas su daržovėmis
Gaminimas:
  1. Miltus sumaišykite su druska, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, kapokite nedelsdami iki smulkučių trupinių (apie kapotos tešlos ruošimą skaitykite galetės arba paplotėliai su įdarais).
  2. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą.
  3. Suvynioję į maistinę plėvelę,  padėkie į šaldytuvą valandai ar daugiau.
  4. Porus perpjaukite išilgai, patepkite aliejumi ir kepkite orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje, kol šie gražiai apskrus.
  5. Brokolius apvirkite sūdytame vandenyje (užteks 3 minučių, nes turi likti traškūs).
  6. Kiaušinius išplakite su prieskoniais, sudėkite grietinę ir viską gerai išmaišykite, pridėkite tarkuoto sūrio ir dar kartą permaišykite.
  7. Tešlą padalinkite į keturias dalis, iškočiokite stačiakampį lakštą, padailinkite kraštelius ir klokite į stačiakampią kekso formelę.
  8. Rankomis gerai suformuokite krepšelį, kad neišbėgtų įdaras.
  9. Jei kepate iš karto kelis, tą patį padarykite su visais, jeigu ne – tada eilės tvarka vieną po kito.
  10. Supilkite įdarą į suformuotus krepšelius, ant viršaus dėkite po dvi poro dalis, perpjautas pusiau brokolio šakeles, padalintus pusiau (nebūtinai) pomidoriukus.
  11. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį, kol kepšeliai gražiai apskrus ir suminkštės pomidorai.
  12. Išėmę pyragus iš orkaitės, daržoves apšlakstykite citrinos sultimis, užbarstykite šiek tiek mėgstamų prieskonių.
  13. Patiekite karštus su salotų lapais, lengvu padažu.
  14. Galima valgyti atvėsusius,  kaip užkandžius prie lengvo gėrimo.

Dar šis bei tas…

Tradiciškai forma kišui imama apvali, tačiau ji čia ne pati svarbiausia.

Įdaras tradiciškai būna su kumpiu, bet vegetariškas – ne prastesnis pasirinkimas.

Vegetariškas įdaras turi turėti vieną komponentą, šiuo atveju daržovę, kuri suteiktų gurmanišką poskonį. Šiame recepte tai yra kepintas poras. Jį galima pabandyti apkepti svieste – turėtų būti neblogai.

Jeigu ruošite šį pyragą, kaip pagrindinį patiekalą, įdaro gali būti daugiau – pridėkite dar pora kiaušinių, pora šaukštų grietinės, įtarkuokite sūrio. Mano atveju įdaro sluoksnis plonas, nes, supjausčiusi gabaliukais, patiekiau kaip užkandžių kąsnelius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *