Šiame, švenčių laukimo laikotarpyje, vis sukasi galvoje, ką tokio įdomesnio pagaminti Kalėdoms? Kaip kiekvieną dieną sumažinti vienu indeliu ar stiklainėliu šaldytuvo turinį, taip atlaisvinant vietą šventiniams valgiams.
Šiandien atėjo kepto moliūgo eilė. Iškepusi jo puselę gardinau juo salotas, košes, kramsnojau sau vieną ir niekaip neįveikiau. Neapleido mintis, kad kažkas tikrai dar turi būti. “Ši daržovė puikiai tiks pasninko savaitę”, – pamaniau. Ir greitai galvoje susidėliojo receptas – netgi žaibiškai – “kepto moliūgo užtepėlė su paskrudintais graikiniais riešutais”. Pati nudžiugau nuo šios minties – ja paįvairinsiu penktadienio pasninką, patieksiu ant kūčių stalo, kartu su sveikuolių duonelėmis.
Šiandien mano moliūgas išvengė nepalankaus nuosprendžio. Ir tik įgavęs naują formą – užtepėlės.
Jeigu tik turite dar moliūgų – dar pats laikas!

Reikės:
- 1/4 moliūgo
- 1 sauja graikinių riešutų
- 2 a.š. sezamų sėklų
- 2 v.š. moliūgų sėklų aliejaus
- 0,5 a.š. akmens druskos
- 1 žiupsnelio pipirų
- 1 žiupsnelio jūros druskos

Gaminimas:
- Moliūgą supjaustome didesniais gabalais, įtriname druska, pipirais, kepame 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių.
- Iškepusio ir atvėsusio moliūgo gabalus nulupame, supjaustome mažais gabaliukais, juos sutriname elektriniu trintuvu.
- Į gautą masę įdedame jūros druskos, įpilame moliūgų sėklų aliejaus, viską išmaišome.
- Sausoje keptuvėje pakepiname graikinius riešutus, sudedame į smulkintuvą, sumalame iki smulkių trupinių, sudedame į trinto moliūgo masę.
- Įkandin supilame toje pačioje keptuvėje pakepintas sezamo sėklas (šaukštelį pasiliekame), viską sumaišome.
- Duoneles pjauname per pusę, ant kiekvienos puselės uždedame moliūgų užtepėlės, užbarstome atidėtomis kepintomis sėklomis.

Skanaukite tai, kuo ruduo buvo gausus!