Proginiai kepiniai ir desertai · Sausainiai · Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Traškūs sausainiai su šokoladiniu glaistu

Sveiko gyvenimo mylėtojams ir smalsiems tyrinėtojams – be tradicinių miltų ir baltojo cukraus pagaminti sausainiai. Išskirtiniai…

Sudėtingumas? – Greitai ir lengvai pagaminami. Jeigu norite ypatingesnei progai – galima įvairiai formuoti ir dekoruoti.

Šį kartą pavadinau juos kalėdiniais, nes artėja didžiosios šventės. Galbūt jie taps advento sausainiais, prasidėjus pasninkui. O kodėl gi nepadėjus jų ant Kūčių stalo? O gal kažkam kils mintis iškeisti juos į tradicinius sausainius-meduolius.

Didžiausias privalumas, kad jie lengvai kočiojami. Iškepti jie gerai laikys formą ir gražiai žiūrėsis. Sudėjus į uždarą stiklinį indą, jie pagyvins lentyną. Padėlioti ant šventinio stalo – sukurs ypatingą nuotaiką. Arba taps jaukia kalėdinės puokštės dekoracija.

Didžiausias trūkumas, kad jais nepakvips namai…

… bet galbūt galima rasti išeitį?

Reikės:

Sausainiams

  • 25 g avižinių dribsnių
  • 40 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 15 g kokoso žiedų cukraus
  • 25 g migdolų riešutų sviesto/žemės riešutų sviesto
  • 25-40 ml migdolų pieno/kitokio augalinio pieno
  • 1/4 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

Dekorui

  • 80 g juodojo šokolado 70%
  • kepintų lazdyno riešutų/kokoso drožlių
  • goji uogų ar kt. (kaip alternatyva)
Gaminimas:
  1. Sausainiams į smulkinimo indą sudėkite avižinius dribsnius, miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius, viską sutrinkite kiek galima smulkiau (darbuokitės ne mažiau 3 minutes).
  2. Atskirame inde sumaišykite riešutų sviestą su pienu, mišinį supilkite į smulkinimo indą.
  3. Keletu pulsuojančių judesių apjunkite abi mases, gautą tešlą išimkte iš indo, rankomis suformuokite rutulį.
  4. Darbastalį pabarstykite miltais, tešlą patiesinkite, apiberkite miltais (lipni!), iškočiokite maždaug 2 cm storio sluoksniu.
  5. Paimkite norimas sausainių formeles, suformuokite sausainiukus.
  6. Kepkite 165 laipsnių temperatūroje 10 minučių, kol sausainių krašteliai šiek tiek paruduos (neperkepkite!).
  7. Palikite atvėsti.
  8. Dekorui, garų vonelėje, ištirpinkite šokoladą, leiskite jam truputėlį atvėsti, pamerkite 2/3 sausainio ir kol šokoladas nesustingo, pabarstykite kapotų riešutų ar kokoso drožlių.
  9. Laikykite uždarame inde toliau nuo šilumos šaltinio.

Tinka šventėms!

Dar šis bei tas…

Iš vienos porcijos gaunam nepilną skardą sausainiukų (priklauso, žinoma, ir kaip plonai juos kočiosite.;)
iš pradžių rekomenduoju pasigaminti nedidelę porciją, tačiau, jeigu renkatės sveikesnius kepinius, kepkite iš karto dvigubą porciją.
Vandens pradėkite pilti nuo mažesnio kiekio. Jeigu matysite, kad masė nesiklijuoja, įpilkte dar šaukštelį kitą.

Galima praveri ploną virvutę (atlaiko:) ir pakabinti ant eglutės, šakos ar dekoruoti advento kalendorių.

Recepto šaltinis: https://megalowfood.com/biscuits-de-noel-croustillants-au-chocolat-ig-bas-et-vegan/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *