Blynai · Skoniai

Porėti grikiniai blynai

Kad jau Užgavėnės – kepam blynus! Bet ir Pelenų dienai jie tobulai tinka. O po švenčių prisiminti juos taip pat verta dėl kelių priežasčių. Pirma – jie yra išvaizdūs. Antra – yra labai ploni. Trečia – nepaprasto skonio. Ketvirta – galima valgyti ir kitą dieną. Penkta – sveikesni. Šešta – geri ir prie kavos ir prie dešros.;) Septinta – greitai paruošiami. Aštunta – malonūs kepti. Devinta – paneigia mitą, kad sveikas maistas neskanus. Dešimta – vaikai plos katutes.:)

Ir aš lyg vaikas negaliu atsigrožėti savo kūriniais, sukuosi ant kulno ir net nesulaukusi pabaigos, laužiu jau antrojo, o gal trečiojo blyno kraštelį. Kai pagaliau pajuntu tikrąjį skonį, kuris pranoksta įprastų – kvietinių miltų, klausiu ir atsakau jau šimtąjį ar tūkstantąjį kartą – “įpročiai mus valdo!”.

…prisikepiau per daug. Bet galėsiu lengvai pašildyti ir skanauti kitą dieną. Žinau, kad jausiuos lengvai. Ir net jeigu valgysiu su sriuba ar su daržovių salotomis, patieksiu prie sūrių, ar net užsigeisu rūkytų ar sūdytų lašinukų – jie manęs nenuvils. Tačiau žinau, kada į tešlą nepilsiu klevų sirupo. O gal dažniau kepsiu desertinius, su karamelizuotais obuoliais ar bananais, o gal skubėdama užsitepsiu tik savo mėgstamo džemo ar uogienės, medaus ar šokoladinio avinžirnių ir datulių kremo?

Dedu šiems blyneliams riebų pliusą, nes neužtrunku – grikiniai miltai lengvai susimaišo su skysčiais. Nors man visada ši tešla atrodo per skysta, tačiau žinau, kad po pusvalandžio bus pats tas. O didžiausias malonumas ją samčiu pilti ant įkaitintos keptuvės ir stebėti, kaip vyksta procesas – ant vienos pusės, po to ant kitos… ir taip galiu medituoti valandą.

…geras laikas suprasti ir įsisavinti: pakeitus cukrų klevų sirupu, įprastus miltus – grikiniais, pieną – vandeniu – pavyks skanūs dalykai. Ir niekam nerūpės, nei kas, nei iš kur. Bus skanu. O svarbiausia, kad patiks vaikams, o mums jie labai rūpi. Gera pradžia – pusė darbo.

Dešimt dalykų ir komentarų. O dešimt – gražus ir motyvuojantis skaičius.:)

Reikės:

Blynams

  • 150 g grikinių miltų
  • 75 g kvietinių miltų
  • 1/4 a.š. druskos
  • 2 kiaušinių
  • 500 ml gazuoto mineralinio vandens
  • 2 v.š. tirpinto sviesto + kepimui
  • 2 v.š. klevų sirupo + patiekumui

Patiekimui

  • 3 didesnių obuolių
  • 3 v.š. klevų sirupo
  • 1 v.š. sviesto
Grikinių miltų blynai
Gaminimas:
  1. Blynams sumaišykite abiejų rūšių miltus su druska.
  2. Įmuškite kiaušinius, pamaišykite.
  3. Supilkite 250 ml gazuoto vvandens, sudėkite tirpintą sviestą – viską išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Supilkite likusį vandenį, klevų sirupą.
  5. Užmaišytą tešlą palaikykite maždaug pusvalandį, kad subręstų.
  6. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, sutepkite sviestu.
  7. Į vidurį keptuvės (18 cm) pilkite po 60 ml tešlos, paskleiskite ją po visą keptuvę.
  8. Kiekvieną blyną kepkite maždaug 1 minutę (kraštai turi atšokti), verskite kitą pusę ir kepkite dar 30 sekundžių.
  9. Iškepusius blynus sudėkite į pašildytą lėkštę (kepimo metu galima ją talpinti šiltoje orkaitėje).
  10. Patiekimui obuolius supjaustykite skridinėliais (maždaug 1 cm storio), išimkite sėklalizdžius, pakepinkite aukštesnėje temperatūroje sviesto ir klevų sirupo mišinyje.
  11. Serviravimo lėkštėje sudėkite blynus, karamelizuotus obuolius, pašlakstykite klevų sirupu.
  12. Skanaukite!

Recepto šaltinis: https://www.ricardocuisine.com/recettes/9114-crepes-de-sarrasin-a-l-eau-petillante

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *