Kuo gi taip keri raudonieji serbentai ir kaip gali užkerėti? Sakoma, kad jie apsaugo nuo blogų akių. Anksčiau žmonės juos sodindavo prie sodybų vartelių, kad koks prašalaitis nenužiūrėtų, blogio neužtrauktų. O pakerėti gali savo įspūdingomos uogų kekėmis – ranka pati nevalingai link jų tiesiasi. Ne visi jas mėgsta dėl rūgštaus skonio, tačiau iš jų galima pasigaminti aibę skanių dalykų, o ir spalva bus garantuota.
Sveikatai
Raudonieji serbentai pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, gerina virškinimą. Rekomenduojama esant vidurių užkietėjimui, vangiam tuštinimuisi. Tam tikslui reikėtų gerti sultis, išgautas sutrynus uogas ir vaiskrūmių lapus.
Raudonųjų serbentų sultis rekomenduojama gerti šaltuoju periodu, peršalimo ligų prevencijai, jos taip pat gelbės pakilus temperatūrai. Šios sultys yra geras diuretikas, gerai išvalo šlapimo takus. Jas taip pat patariama gerti esant chroniškam silpnumui (astenijai).
Raudonųjų serbentų sultys gerina apetitą, todėl žmonėms besiskundžiantiems apetito stoka – išeitis yra.
Raudonieji sebentai turi geležies (1,2 mg /100 g). Jie yra efektyvi priemonė anemiškiems žmonėms. Šios uogos turi ypač daug vitamino C (40mg /100 g). Jos yra galingas antioksidantas, saugantis organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, ląsteles – nuo senėjimo, širdies-kraujagyslių ligų. Uogos, taip pat, gelbėja esant aukštam kraujospūdžiui.
Serbentai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl artrito atveju ar esant kitiems uždegiminiams procesams, jie gali suteikti labai efektyvią pagalbą. Reikia gerti keletą puodelių per dieną serbentų lapų ištraukos. Uogos taip pat padeda esant aukštam kraujospūdžiui.
Serbentai pasižymi ir antibakteriniu poveikiu – labai palengvina atsikosėjimą. Serbentai gerai detoksikuoja organizmą, jais galima išvalyti kepenų latakus. Serbentuose yra daug mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, kalcio, įvairių vitaminų – A,B ir C.
Virtuvėje
Raudonieji serbentai turi visai mažai kolorijų – 45-55 kcal/ 100 gramų. Virtuvėje jie turėtų būti naudojami žymiai dažniau, nes sultingos jų uogos gali sėkmingai pagerinti tiek saldžius tiek ir sūrius patiekalus. Jos puikia tinka vaisių salotose kartu su braškėmis ir avietėmis. Iš jų ruošiamos uogienės, drebučiai, želė. Skanūs pyragai, pyragai su morengu, keksiukai, įvairūs desertai. Puikūs yra šerbetai, sirupai, tyrės, kremai. Serbentų sultis galima dėti į salotų padažus – labiau išsiryškina skonis. Kai kur jie puikiai gali pakeisti citriną – išbandyta ruošiant sumuštinius su ridikėliais.
Grožiui
Raudonieji serbentai labai vertiami kosmetologijoje. Jie valo, maitina ir drėkina odą. Juose esantys antioksidantai padeda išvengti ankstyvo odos senėjimo.
Maitinanti raudonųjų serbentų kaukė: susmulkinkite sebentus, sumaišykite juos su alyvuogių aliejumi ir maltomis avižomis. Uždėkite gautą mišinį ant sveikos odos ir palaikykite 15-20 minučių. Nuplaukite švariu vandeniu.
Drėkinanti raudonųjų serbentų kaukė : uogas susmulkinkite ir sumaišykite su varške. Uždėkite ant odos, palaikykite 20 minučių, po to nuplaukite.
Istorija
XI amžiuje raudonieji serbentai buvo populiarūs Vakarų Europoje, ypač Prancūzijoje, Nyderlanduose. Jie paplitę Šiaurės pusrutulio šaltojo ir vidutinio klimato juostose, nors taip pat auga ir Vidurio bei Pietų Amerikos kalnuose. Įdomu, kad serbentai yra labai atsparūs šalnoms. Jie gali ištverti net iki -30 °C temperatūrą.
Straipsnis parengtas pagal: http://www.jardiner-malin.fr/sante/groseille-bienfaits-vertu.html