Pyragai · Skoniai

Pyragas su persikų puselėmis

Man šie metai – persikų metai. Gal todėl kad pavasarinės šalnos ir ankstyva sausra nepaliko vilčių skanauti savo sodo gėrybių. Teko dairytis į parduotuvių lentynas ir daryti sprendimus prieš savo valią. Vasarą niekada nepirkdavau atvežtinių vaisių ar daržovių – išsiversdavau su savomis. Jeigu nebūdavo braškių, tai raškydavau vyšnias, jeigu sodas būdavo šykštus – miškas būdavo dosnus, jeigu daržas susivėlindavo – miškas pažerdavo grybų – tik spėk suktis, – atsargas žiemai kaupti, naujus receptus bandyti arba naujus derinius kurti.

Ach,… tas liūdesys niekaip nepraeina, tačiau visada yra geroji reikalų pusė – pavyzdžiui, išbandyti receptus su kaulavaisiais ir labai pasiteisinęs desertas kepti persikai su lavandomis. Šie, beje, gali būti tinkami ir vaisių salotose – gerai subalansuoja skonius. Šie kaulavaisiai, kaip ir abrikosai dera nekeptuose vaisių tortuose, tačiau tai, kas tikrai turi patikti smaguriams, tai pyragas su persikais – gabalėlis skanaus pyrago prie kavos, nepaneigsit, teikia džiaugsmą ir palaimą.

Receptu susidomėjau vartydama senus kalendorius. Beje, šis pomėgis panašus į vaikštinėjimą po sendaikčių turgų, kur viliesi atrasti kažką įdomaus ir vertingo. Perskaičiusi įrašą, iš pradžių didžiai juo suabejojau, nes nebuvo nurodyti kepimo milteliai ar bent jau soda. Tačiau nuojauta pakuždėjo, kad verta pamėginti. O štai dabar, jau mėgaujuosi gabaliuku puraus pyrago, kuriam priklauso puselė auksaspalvio persiko.

Nedelskit ir Jūs, jei taip kaip ir man, sodas pašykštėjo vasaros gėrybių.

Reikės:
  • 250 g sviesto
  • 250 g cukraus pudros
  • 4 kiaušinių
  • 2 stiklinių miltų
  • 300-400 g persikų
Pyrgas su persikais
Gaminimas:
  1. Kambario temperatūros sviestą sutriname su cukraus pudra.
  2. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų.
  3. Trynius sudedame į sviesto/cukraus masę ir gerai išmaišome.
  4. Įdedame stiklinę miltų, viską maišome, kol gausime vientisą masę.
  5. Atskirai išplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų.
  6. Į baltymų masę dedame dar vieną stiklinę išsijotų miltų, išmaišome iki vientisumo.
  7. Gautą masę dedame į ankstesnį ruošinį ir viską dar kartą gerai sumaišome iki vientisos tekstūros.
  8. Tešlą sukrečiame į sviestu pateptą formą.
  9. Ant tešlos sudedame persikų puseles nupjauta dalimi į viršų, truputėlį paspaudžiame.
  10. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
  11. Iškepusio pyrago neskubame traukti iš orkaitės – tą padarysime po 15-20 minučių.
  12. Atvėsusį pyragą apibarstome cukraus pudra.

Skanių jums vasaros popiečių su kavos puodeliu!

Pyragas su persikais

Dar šis bei tas…

Jeigu neturite tešlos minkymo/maišymo aparato, darbuokitės mediniu šaukštu ir silikonine mentele – tai visai nesudėtinga, tik sekite žingsnį po žingsnio ir gerai sumaišykite visus produktus.

Kadangi į pyragą nededame kildinimo priedų, kiaušinio baltumus su miltais ir pagrindine mase maišykite atsargiai – jie kepimo metu turės atlikti didelį darbą – išpurenti pyragą. Su išplaktais kiaušinių baltymais visada reikia elgtis delikačiai;)

Jeigu pyragą kepsite kvadratinėje formoje, tai ir patiekti galėsite įdomiau. Kai sukrėsite tešlą, persikų puseles sudėliokite, maždaug, kas 4 cm, o iškepusį pyragą supjaustykite kvadratėliais taip, kad kiekviename gabalėlyje būtų po persiką.

Šiam pyragui taip pat puikiai tiks ir abrikosai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *