Įprotis gaminti žuvį dažnai ateina iš šeimos, kurioje augi. Vaikystėje valgiau tik ant aliejaus keptuvėje keptą žuvį. Dažniausiai tai būdavo jūros lydeka ar karpis. Buvo skanu. Žuvienėje žuvies gabaliukai – ne itin… Kai pati pradėjau gaminti, pabandžiau kepti sluoksniuotą daržovių žuvies patiekalą keptuvėje – visai patiko. Dabar jau kelintą kartą kepu žuvį orkaitėje, – renkuosi ešerinių šeimos. Gal kada pamėgsiu virtą ar troškintą, o ji tikriausiai yra sveikiausia, būtinai parašysiu. Jaučiu, kad tas laikas greitai ateis.
Reikės:
- 1 kg šaldytos žuvies
- 2 vidutinių morkų
- 1 didesnio svogūno
- keleto griežinėlių citrinos
- 2 a.š. druskos
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- pipirų
- mėgstamų prieskonių
Gaminimas:
- Žuvį atitirpiname, nuplauname ir nusausiname.
- Morkas supjaustom šiaudelias ar pailgais gabaliukais, svogūną – žedais, atpjaunam keletą griežinėlių citrinos.
- Barstome druska, pipirais, įtriname aliejumi.
- Dedam į kepimo rankovę, ant viršaus krauname morkas, svogūnus, padėliojame citrinos griežinėlius, apibarstome mėgstamais prieskoniais.
- Paliekam pusvalandžiui kambario temperatūroje, kad įsigertų prieskoniai.
- Kepam 200 laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes.
- Patiekiame su rudaisiais ryžiais.
Dar šis bei tas…
Žuvį galima pagardinti mėgstamu padažu, patiekti su pomidorų salotomis.
Ryžius lėkštėje galima sudėti į salotų lapelius – labai pagyvins lėkštės turinį.