Mielinės tešlos kepiniai · Proginiai kepiniai ir desertai · Skoniai

Velykinė saulutė

Kai ateina šventės, norime kažkuo nustebinti namiškius. Nardome internete, instagrame, kol kažkas patraukia dėmesį. Nuo paskutinių  švenčių liko vaizduotėje pyragėlių pyragas, kurį nutariau išsikepti Vėlykoms ir  pavadinti Vėlykine saulute – saulės sugrįžimo garbei! Receptą naudojau tokį patį, kaip ir mielinių pyragėlių su įdarais. Kad būtų patogiau priminsiu.

Reikės:

Tešlai

  • 25-30 g šviežių mielių  (originaliame recepte mielių deda 100g)/7 g sausų mielių
  • 1 st cukraus
  • 0,5 l šilto pieno
  • 1 st aliejaus (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu)
  • 2 kiaušinių + 1 kiaušinio bandelių aptepimui
  • žiupsnelio druskos
  • 1,2 kg miltų (kitoms kepėjoms pakanka 0,9-1 kg)

Aguonų įdarui

  • maltų aguonų
  • kiaušinio
  • tirpinto sviesto
  • cukraus

Cinamono pertepimui

  • cinamono
  • rudojo cukraus
  • vanilinio cukraus
Mielinės tešlos pyragas
Bandelių rinkinys velykinei saulutei
Mielinės tešlos pyragas
Velykinė saulutė

Gaminimas:

  1. Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol viršuje pasidarys putelė.
  2. Į didelį dubenį supilti nusijotus miltus, suplaktus kiaušinius su žiupsneliu druskos, mieles su pienu ir gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę. Galiausiai supilti aliejų. Viską dar kartą gerai permaišyti.
  3. Minkyti tešlą negailint jėgų, nes šiai tešlai tai patinka – ji turi atšokti nuo indo sienelių ir nelipti prie rankų.
  4. Tešlą palikti šiltai 1 valandai.
  5. Pakilusią tešlą padalinti į dvi dalis. Pirmiausia iškočioti vieną dalį. Gautą tešlos lakštą ištepti tirpintu sviestu, dėti norimo įdaro ir jį gražiai paskleisti.
  6. Paimti tešlą už kraštų ir susukti kaip vyniotinį.
  7. Supjaustyti nedideliais gabaliukais, kad apvertus gautime gražią bandelę.
  8. Kitos dalies tešlos lakštą galima daryti su kitokiu įdaru – saulutė bus dviejų skonių. Viską pakartoti, kaip ir su pirmuoju lakštu.
  9. Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, stengiantis išgauti apskritimo formą – vienas bandeles sustatyti įdaro viduryje, kitas – išorinėje pusėje, paliekant tarpelius, kad bandelės turėtų vietos kur  plėstis.
  10. Palaukti 15-20 minučių kol bandelės šiek tiek pakils, aptepti kiaušinio plakiniu.
  11. Kepti 200 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.

Dar šis bei tas…

Nuotraukoje esančiam pyragui paimta pusė recepte nurodytų produktų. Jeigu kepsite iš visos porcijos, pyragas bus didesnis arba galima kepti š karto du.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *