Kai ateina šventės, norime kažkuo nustebinti namiškius. Nardome internete, instagrame, kol kažkas patraukia dėmesį. Nuo paskutinių švenčių liko vaizduotėje pyragėlių pyragas, kurį nutariau išsikepti Vėlykoms ir pavadinti Vėlykine saulute – saulės sugrįžimo garbei! Receptą naudojau tokį patį, kaip ir mielinių pyragėlių su įdarais. Kad būtų patogiau priminsiu.
Reikės:
Tešlai
- 25-30 g šviežių mielių (originaliame recepte mielių deda 100g)/7 g sausų mielių
- 1 st cukraus
- 0,5 l šilto pieno
- 1 st aliejaus (galima maišyti per pusę su tirpintu sviestu)
- 2 kiaušinių + 1 kiaušinio bandelių aptepimui
- žiupsnelio druskos
- 1,2 kg miltų (kitoms kepėjoms pakanka 0,9-1 kg)
Aguonų įdarui
- maltų aguonų
- kiaušinio
- tirpinto sviesto
- cukraus
Cinamono pertepimui
- cinamono
- rudojo cukraus
- vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Mieles supilti į pašildytą pieną, suberti cukrų, palikti kol viršuje pasidarys putelė.
- Į didelį dubenį supilti nusijotus miltus, suplaktus kiaušinius su žiupsneliu druskos, mieles su pienu ir gerai išmaišyti šaukštu, kad tešla suliptų į vientisą masę. Galiausiai supilti aliejų. Viską dar kartą gerai permaišyti.
- Minkyti tešlą negailint jėgų, nes šiai tešlai tai patinka – ji turi atšokti nuo indo sienelių ir nelipti prie rankų.
- Tešlą palikti šiltai 1 valandai.
- Pakilusią tešlą padalinti į dvi dalis. Pirmiausia iškočioti vieną dalį. Gautą tešlos lakštą ištepti tirpintu sviestu, dėti norimo įdaro ir jį gražiai paskleisti.
- Paimti tešlą už kraštų ir susukti kaip vyniotinį.
- Supjaustyti nedideliais gabaliukais, kad apvertus gautime gražią bandelę.
- Kitos dalies tešlos lakštą galima daryti su kitokiu įdaru – saulutė bus dviejų skonių. Viską pakartoti, kaip ir su pirmuoju lakštu.
- Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, stengiantis išgauti apskritimo formą – vienas bandeles sustatyti įdaro viduryje, kitas – išorinėje pusėje, paliekant tarpelius, kad bandelės turėtų vietos kur plėstis.
- Palaukti 15-20 minučių kol bandelės šiek tiek pakils, aptepti kiaušinio plakiniu.
- Kepti 200 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.
Dar šis bei tas…
Nuotraukoje esančiam pyragui paimta pusė recepte nurodytų produktų. Jeigu kepsite iš visos porcijos, pyragas bus didesnis arba galima kepti š karto du.