Pietaudami restorane, dažname meniu rasime graikiškas salotas. Namuose retai prisiruošiame jas pasigaminti, nes reikia įvairių daržovių, gero alyvuogių aliejaus. Dažniausiai neturime tinkamų prieskonių ir manome, kad tokios, kaip restorane, nepavyks. Tame yra dalis tiesos. Tačiau, net ir neturėdami kokybiškų produktų ar prieskonių, pagaminsime neblogą starterį, o gal kažkam bus net įprasto kepsnio alternatyva.
Gavusi lauktuvių iš salotų kilmės šalies, gaminu šias salotas jau ne vieną kartą. Patariu ir jums, nes dabar prieskonių pasiūla yra didelė ir Lietuvoje – gali tekti atsisiųti, bet tai tikrai ne problema.
Gali prireikėti paieškoti labiau kokybiškų daržovių…
Reikės:
- 1 didesnio agurko (0,5 ilgavaisio)
- 2 pomidorų
- 0,5 paprikos (žalios arba geltonos)
- 1 raudono svogūno
- 3 v.š. juodųjų džiovintų alyvuogių (tiks ir konservuotos)
- 2 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. balzamiko acto arba 2 v.š. raudonojo vyno acto
- 200 g fetos sūrio
- Keleto lapelių baziliko
- Graikiškų prieskonių salotoms gardinti
- Druskos
- Pipirų
Gaminimas:
- Agurką ir papriką supjaustykite kubeliais, pomidorus – ketvirčiais ar dar smulkiau.
- Raudonąjį svogūną pasmulkinkite pusžiedžiais.
- Alyvuoges sudėkite į sietelį (jeigu naudojate konservuotas) – ištekės perteklinis skystis.
- Salotinėje sumaišykite aliejų su balzamiko actu/vyno actu, įdėkite druskos, pipirų, viską sumaišykite.
- Sudėkite pasmulkintas daržoves, alyvuoges, turinį išmaišykite.
- Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą arba trupintą sūrį.
- Papuoškite baziliko lapeliais (dalį jų sukarpykite).
Sveikų jums valgymo malonumų!
Dar šis bei tas …
Kas keliavo po Graikiją, ypač po jai priklausančias salas, tas žino, kad sūris su salotomis patiekiamas nesmulkintas – kiekvienas pasiima iš bendro indo kiek panorėjęs.
Iš kelionių būtinai parsiveškite originalių prieskonių, naminio alyvuogių aliejaus, džiovintų alyvuogių – salotų skonis bus kur kas geresnis. O jeigu draugai paklaus, ką lauktuvių? – nesikuklinkite;)