Taip visada. Kai kas nors labai patinka. Arba kai viskas atsibosta. Gaminu panašų patiekalą į daržovių užkepėlę. Daug skonių, nes galima panaudoti įvairių daržovių: svogūnines, šaknines, moliūgines, kopūstines, bulvinių šeimos (baklažanus, pomidorus) ir kiekviena savaip neša naudą.
Kiek naudingi porai ir kaip su baklažanais? Kaip pas mus su savojiniu kopūstu? – Patinka pasidomėti labiau, apie tai, ką gaminu. Ar tai būtų patiekalo istorija, ar daržovių nauda organizmui – tai suteikia papildomų žinių ir supratimo, kaip rekėtų elgtis su maistu, kad jis netaptų priklausomybe, o būtų mūsų kūnui aukščiausios rūšies “kuras” ir šventė sielai.
Skanu = geras laikas, sveika = gera savijauta, o kai randame balansą, būname išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju. Gera sveikata – štai, ko ieškome, tačiau dažniausiai X=?
Kad būtų X=GERA SVEIKATA, gaminkime patiekalus daržovingus.
… o kai dar turime šviežutėlių daržovių lysvėje! Savojinis kopūstas yra iš tų.
Reikės:
- 3-4 savojinio kopūsto lapų
- 300-400 g žvėrienos/jautienos faršo
- 4-vidutinės morkos
- 1 didesnio svogūno
- 1-2 vidutinių porų
- 3 didesnių/saujos mažų pomidorų
- 6 vidutinių su lupena bulvių
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio
- 50 g tarkuoto geltonojo Čederio sūrio
- čederio+servilato dešros viršutiniam sluoksniui
- petražolių
- druskos
- maltų pipirų
- raudonosios paprikos miltelių
- bulvių pieskonių (nebūtinai)
- aliejaus/ghi sviesto (kepimui)
- 100 ml raudono vyno acto faršui apšlakstyti.
Gaminimas:
- Iš anksto išsiverdame bulves, paliekame atvėsti.
- Nuimame kopūsto lapus, nuplikiname karštu vandeniu, paliekame pastovėti keletą minučių sūriame vandenyje, ištraukiame, dedame į rėtį vandeniui nutekėti (galima kopūsto lapus blanširuoti – 3-4 minutes pavirti).
- Pasmulkiname svogūną, porus, dedame į karščiui atsparų indą, su trupučiu aliejaus/ghi sviesto.
- Kepame orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių, ištraukę užberiame žiupsnelį druskos, pipirų.
- Keptuvėje lengvai pakepiname faršą, dedame prieskonių (jeigu faršas neužsūdytas iš vakaro), išmaišome, patraukiame nuo kaitros, paliekame keptuvėje.
- Morkas nuskutame, nuplauname, susmulkiname daržovių smulkintuvu arba peiliu, sudedame ant apkepusių svogūnų, užbarstome raudonosios paprikos miltelių.
- Sudedame apkepintą faršą, pašlakstome vyno actu, išlyginame.
- Kopūstų lapus ištiesiame ant darbastalio, nuimame kietas lapkočio dalis, stambiai pasmulkiname, sudedame ant faršo sluoksnio.
- Disesnius pomidorus supjaustome skridinėliais, mažylius – per pusę, išdėliojame ant kopūsto lapų.
- Kepimo indą papildome stikline karšto vandens, išdėliotus pomidorus pabarstome druska, pipirais, užbarstome tarkuotą sūrį – pirma vieną, paskui kitą.
- Bulves nulupame, supjaustome griežinėliais, klojame ant viršaus, – sudedame prieskonius, pašlakstome aliejumi.
- Grąžiname indą į orkaitę, padidiname temperatūrą iki 190 laipsnių, kepame apie 30-40 minučių.
- Pabaigę, apkepą ištraukiame iš orkaitės, užbarstome dar šiek tiek tarkuoto sūrio, padėliojame per pusę perpjautų dešros griežinėlių, palaikome keletą minučių karštyje, kad ištirptų sūris, apkeptų dešros puselės.
- Patiekiame apibarstę kapotais petražolių lapeliais.
Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Jeigu pamiršote išsivirti bulvių iš vakaro, naudokite šviežias – bus šiek tiek kietesnės, tačiau tai netrukdys mėgautis patiekalu.
Paragaukite ir bulvių apkepo su voveraitėmis.
Verta pasigaminti ir perlinių kruopų guliašą su savojiniu kopūstu.