Daržovių patiekalai · Skoniai

Virtų bulvių užkepėlė su savojiniu kopūstu

Taip visada. Kai kas nors labai patinka. Arba kai viskas atsibosta. Gaminu panašų patiekalą į daržovių užkepėlę. Daug skonių, nes galima panaudoti įvairių daržovių: svogūnines, šaknines, moliūgines, kopūstines, bulvinių šeimos (baklažanus, pomidorus) ir kiekviena savaip neša naudą.

Kiek naudingi porai ir kaip su baklažanais? Kaip pas mus su savojiniu kopūstu? – Patinka pasidomėti labiau, apie tai, ką gaminu. Ar tai būtų patiekalo istorija, ar daržovių nauda organizmui – tai suteikia papildomų žinių ir supratimo, kaip rekėtų elgtis su maistu, kad jis netaptų priklausomybe, o būtų mūsų kūnui aukščiausios rūšies “kuras” ir šventė sielai.

Skanu = geras laikas, sveika = gera savijauta, o kai randame balansą, būname išsprendę lygtį su vienu nežinomuoju. Gera sveikata – štai, ko ieškome, tačiau dažniausiai X=?

Kad būtų X=GERA SVEIKATA, gaminkime patiekalus daržovingus.

… o kai dar turime šviežutėlių daržovių lysvėje! Savojinis kopūstas yra iš tų.

Bulvių apkepas su savojos kopūstu
Reikės:
  • 3-4 savojinio kopūsto lapų
  • 300-400 g žvėrienos/jautienos faršo
  • 4-vidutinės morkos
  • 1 didesnio svogūno
  • 1-2 vidutinių porų
  • 3 didesnių/saujos mažų pomidorų
  • 6 vidutinių su lupena bulvių
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 50 g tarkuoto geltonojo Čederio sūrio
  • čederio+servilato dešros viršutiniam sluoksniui
  • petražolių
  • druskos
  • maltų pipirų
  • raudonosios paprikos miltelių
  • bulvių pieskonių (nebūtinai)
  • aliejaus/ghi sviesto (kepimui)
  • 100 ml raudono vyno acto faršui apšlakstyti.
Gaminimas:
  1. Iš anksto išsiverdame bulves, paliekame atvėsti.
  2. Nuimame kopūsto lapus, nuplikiname karštu vandeniu, paliekame pastovėti keletą minučių sūriame vandenyje, ištraukiame, dedame į rėtį vandeniui nutekėti (galima kopūsto lapus blanširuoti – 3-4 minutes pavirti).
  3. Pasmulkiname svogūną, porus, dedame į karščiui atsparų indą, su trupučiu aliejaus/ghi sviesto.
  4. Kepame orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių, ištraukę užberiame žiupsnelį druskos, pipirų.
  5. Keptuvėje lengvai pakepiname faršą, dedame prieskonių (jeigu faršas neužsūdytas iš vakaro), išmaišome, patraukiame nuo kaitros, paliekame keptuvėje.
  6. Morkas nuskutame, nuplauname, susmulkiname daržovių smulkintuvu arba peiliu, sudedame ant apkepusių svogūnų, užbarstome raudonosios paprikos miltelių.
  7. Sudedame apkepintą faršą, pašlakstome vyno actu, išlyginame.
  8. Kopūstų lapus ištiesiame ant darbastalio, nuimame kietas lapkočio dalis, stambiai pasmulkiname, sudedame ant faršo sluoksnio.
  9. Disesnius pomidorus supjaustome skridinėliais, mažylius – per pusę, išdėliojame ant kopūsto lapų.
  10. Kepimo indą papildome stikline karšto vandens, išdėliotus pomidorus pabarstome druska, pipirais, užbarstome tarkuotą sūrį – pirma vieną, paskui kitą.
  11. Bulves nulupame, supjaustome griežinėliais, klojame ant viršaus, – sudedame prieskonius, pašlakstome aliejumi.
  12. Grąžiname indą į orkaitę, padidiname temperatūrą iki 190 laipsnių, kepame apie 30-40 minučių.
  13. Pabaigę, apkepą ištraukiame iš orkaitės, užbarstome dar šiek tiek tarkuoto sūrio, padėliojame per pusę perpjautų dešros griežinėlių, palaikome keletą minučių karštyje, kad ištirptų sūris, apkeptų dešros puselės.
  14. Patiekiame apibarstę kapotais petražolių lapeliais.

Skanaujame!

Dar šis bei tas…

Jeigu pamiršote išsivirti bulvių iš vakaro, naudokite šviežias – bus šiek tiek kietesnės, tačiau tai netrukdys mėgautis patiekalu.

Paragaukite ir bulvių apkepo su voveraitėmis.

Verta pasigaminti ir perlinių kruopų guliašą su savojiniu kopūstu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *