Atsargos žiemai · Uogienės, džemai

Šilkinė obuolių košė

Obuolienė, obuolių džemas, obuolių sviestas – tarp jų visų esminio skirtumo nematau – tai tik suvirta/išvirta ir sutrinta obuolių masė, kuriai labiausiai tinka KOŠĖS pavadinimas.

Norėčiau rasti kitokį pavadinimą tik su cukrumi virtiems obuoliams, kurių skiltelės išlaiko formą – man jos tokios skanios ir taip gražiai atrodo stiklainiuose. Tuomet reikėtų obuolių skilteles, prieš virimą, tam tikrą laiką palaikyti užpylus cukrumi. Bandysiu.

Cukrus – konservantas. Kaip be jo? Jeigu naudosime ne tik baltąjį, bet lygiomis dalimis su ruduoju, gausime sveikesnį variantą. Net jeigu virsime saldžius obuolius be cukraus su citrinų sultimis, supilstysime į sterilius stiklainius ir sandariai uždarysime, jau gerai. Tokį skanėstą derinant su riešutų sviestu galime mėgautis sveikais desertais, pudingų, košių pagardais.

Ar dar ką galima pridurti? Taip. Dar galima parašyti apie obuolių naudą sveikatai, bet tai rasite mano straipsnyje “Kepti obuoliai. Ko dar nežinojote?”…

… Tuomet belieka padėti tašką.

Obuolių košė
Reikės:
  • 1 kg obuolių
  • 300-350 g baltojo ir rudojo cukraus (dėti lygiu santykiu)
  • 2 a.š cinamono
  • 1/2 citrinos sulčių (jei obuoliai saldžios rasės)
Gaminimas:
  1. Obuolius nuplauname, nusausiname, supjaustome į 4 dalis, išimame sėklalizdžius.
  2. Obuolių dalis supjaustome skiltelėmis, jas padaliname į mažyčius kubelius.
  3. Pasmulkintus obuolius dedame į puodą, įpilame šlakelį vandens, įjungiame maksimalią kaitrą.
  4. Supilame cukrų, maišome, kol masė pradeda garuoti, kaitrą sumažiname.
  5. Verdame kartas nuo karto pamaišydami.
  6. Supilame citrinų sultis (jeigu obuoliai saldūs).
  7. Verdame kol obuoliai suminkštėja.
  8. Jeigu obuoliai nesukrenta, juos sutriname elektriniu trintuvu (blenderiu), sudedame cinamoną.
  9. Grąžiname puodą ant kaitlentės, truputį pakaitiname, kad apsijungtų skoniai.
  10. Obuolių košę, dar karštą, dedame į iškaitintus stiklainiukus, uždengiame švariais dangteliais, apverstus laikome per naktį po apklotu (paskutinį etapą aš kartais praleidžiu.;))
  11. Skanaujame vieną, su varškės sūriu, pusryčių bandele ar koše.

Gero Jums darbo planuojant, dėliojant atsargas žiemai!

Dar šis bei tas…

Obuolių košę viriau iš "saldukų" obuolių, todėl citrinos sultys labai pagerina/subalansuoja skonį.

Virimo laikas iki blenderiavimo - apie 40 minučių.

Ši košė labai dera su riešutų sviestu pusryčių košei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *