Gerai nufotografuotas maistas visada daro poveikį – nieko čia naujo nepasakiau, bet šių sausainių atsiradimas mano blogo istorijoje būtent yra su tuo susijęs. Nuotrauka Instagram’e taip patraukė dėmesį, kad net pati nustebau, kai atsiradau prie darbastalio, kur buvo išdėstyti produktai ir svarstyklės – “ar užteks?”. – BEVEIK užteko, ir tai dar kartą pasitvirtino faktas, kad virtuvė yra ta vieta, kur galima taip pat sėkmingai improvizuoti kaip ir muzikoje.
Receptas yra dėkingas, nes leidžia rinktis tarp skirtingų rūšių miltų, sviesto, saldiklių. Kadangi šie sausainiai yra šimtu procentų beglitimiai ir be gyvulinių riebalų bei rafinuoto cukraus – būdama laisva dėl pasirinkimo, juos papildžiau dviem šaukšteliais cukraus ir keliomis dešimtimis gramų sviesto (sausainiai turėjo būti išbandyti čia ir dabar, todėl teko naudoti kai kurių produktų likučius).
Patinka sausainiai prie popiečio kavos ar arbatos? O gal patys esate sveikos mitybos kelyje arba turite draugus, kuriems negalite įtikti su tradiciniais kepiniais? – Tada yra tai, ko jums reikia.
Visiškai sveikas pasirinkimas… ir galimybė išlikti laisvam – tai yra apie tai ir pritaikyta kiekvienam…
Reikės:
- 130 g žemės riešutų sviesto (arba anakardžių, migdolų riešutų sviesto)
- 110 g klevų sirupo (pageidautina tamsaus)
- 1 a.š. kokosų palmių žiedų cukraus (arba papildomai įpilti 1 a.š. klevų sirupo)
- 3 a.š. ištirpinto kokosų aliejaus
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 55 g ryžių miltų/tapijokos miltų
- 40 g migdolų miltų
- 1/2 a.š. kepimo milteliai
- 1/4 a.š. smulkios jūros druskos
- 115 g tamsaus šokolado (geriausia 70-75 procentų)
- Stambios jūros druskos (užbarstyti ant sausainių viršaus)
Gaminimas:
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišome riešutų sviestą, kokoso cukrų, kokoso aliejų, vanilės ekstraktą, supilame klevų sirupą, mediniu šaukštu viską išsukame iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje sumaišome abiejų rūšių miltus su kepimo milteliais ir jūros druska.
- Ant medinės lentelės sukapojame šokolado plytelę – maždaug 1/4 pasiliekame.
- Į miltų mišinį sukrečiame riešutų masę, viską sumaišome, sudedame šokolado gabaliukus, suminkome tešlą.
- Imame valgomą šaukštą, o dar geriau ledų kaušelį, porcijuojame, dedame ant skardos išklotos kepimo popieriumi, truputį paspaudžiame, suformuojame sausainiukus.
- Ant sausainių viršaus įspraudžiame atidėtą, stambesniais gabaliukais sukapotą šokoladą, užberiame žiupsnelį stambios jūros druskos.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje 8-10 minučių.
Skanaujame be sąžinės graužaties – tai yra tai, ko reikia mūsų kūnui ir sielai!
Dar šis bei tas…
Jei nemėgstate per daug saldžiai, klevų sirupo kiekį galite sumažinti.
Sausainių masė neturi būti skysta, o lipni – panaši į plastiliną. Todėl gerai sumaišykite riešutų sviestą (ypač jeigu yra atsiskyręs riebalinis sluoksnis) – kitaip gali labai praskiesti tešlą ir sausainiai bus trapūs ir ne tokie išvaizdūs.
Po keleto mėginimų supratau, kad naudojant vis kito gamintojo riešutų siestą, keičiasi tiek masės, tiek kepinio išvaizda, bei tekstūra. Tačiau skonis nelabai pakinta. Taigi, jeigu norite geresnės išvaizdos stenkitės, kad sviestas būtų kuo tvirtesnis, o jeigu renkatės tokius kepinius tik dėl sveikatos, – tiks bet koks.
Dėl šokolado – jo galima imti 20 g mažiau.