Salotos · Skoniai

Vaisių salotos

Kuo jos geresnės už šviežių daržovių salotas? – Sveikesnės, skanesnės, sotesnės, …? Visi atsakymai tinka.

Kas jos? – Lengvas, energiją ir nuotaiką teikiantis maistas. Na, jei ne maistas, tai desertas arba atskiras patiekalas – vakarienės, priešpiečių ar net pietų. Pliusų daug, minusų vos keli. Pirmas neigiamas dalykas yra tas, kad įvairių vaisių vienu metu Lietuvoje būna tik kokį vieną kitą mėnesį, o paskui tenka tenkintis atvežtiniais. Savų net užsišaldyti negalima, kaip kad uogų, – nebent sudžiovinti, o tai yra netrumpas procesas. Kitas dalykas – vaisiai turi nemažai cukraus ir nesvarbu, kad tai yra jų cukrus – fruktozė, tačiau jeigu neribojame pridėtinio cukraus, nemažas dubenėlis vaisių organizmui gali būti perteklinis. Netgi pradėjus organizmo detoksikaciją, vaisius valgyti draudžiama. Tačiau, jeigu cukrų naudojate saikingai, organizmas nesiunčia jokių nemalonių signalų, vieną kartą į savaitę drąsiai galite pasiruošti štai tokių salotų dubenėlį. Man, asmeniškai, jos gelbsti iškrovos dienomis.

Ar jas galima patiekti svečiui įžangai į pietus? – Puikiausiai! Galima siūlyti ir kaip desertą, tačiau po pietų turi praeiti valanda ar daugiau. Kokie gali būti pamąstymai ruošiant šias salotas, skubu dalintis…

Reikės: (2 porcijos/1 didesnis dubenėlis)
  • 1-2 obuolių
  • 2 kivių
  • 300 g vynuogių
  • 1/4 didesnio mango
  • Granato sėklų
  • 0,5 apelsino
  • Šaldytų žemuogių (nebūtinai)
  • 1/2 a.š. medaus/klevų ar agavos sirupo
Salotos su obuoliu, mangu, kiviais, apelsinu ir vynuogėmis

Gaminimas:
  1. Vaisius ir vynuoges nuplauname,nulupame vaisių odeles (obuolių galima nelupti).
  2. Apelsino dalį supjaustome griežinėliais.
  3. Kitus vaisius supjaustome stambesnėmis skiltelėmis (galime dar padaliname dar į tris dalis).
  4. Pusę vynuogių perpjaunam per pusę, o kitą dalį sudedam nepjaustytas.
  5. Sudedam į stiklinį dubenį, pašlakstom ištirpintu medumi arba sirupu.
  6. Išlukštenam granato sėklas, užbarstom ant viršaus.
  7. Šaldytas žemuoges sudedam prieš pat tiekimą.

Skanios dienos ar vakaro – visada smagu matyti jus užsukusius į svečius:)

Daugiau idėjų:

Vaisių salotos
Salotos su karamelizuotais persikais, arbūzais, nektarinais, obuoliu, kiviais ir braškėmis

Dar šis bei tas…

Atrodo nesudėtinga paruošti šias salotas, tačiau, jeigu norite nudžiuginti svečią, tai gali šiek tiek užtrukti – nuo vaisių įsigijimo (jų testavimo parduotuvėje, išsirinkimo pagal spalvą, skonį), jų pirminio apdorojimo iki sudėjimo į dubenėlį ar dubenėlius taip, kad būtų malonu akiai.

Galima derinti dauguma vaisių vienus su kitais, tačiau skaniausia, kai būna jų tarpe bananų arba gerai sunokusių mangų – jie saldūs, jų tekstūra yra glotni ir kažkaip jiems pavyksta labai gražiai apjungti kitus vaisius.

Šaldytos žemuogės labai papildo vaisų salotų skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *