Rekia kartas nuo karto atnaujinti savo pietų ar vakarienės racioną. Tą padariau nedelsiant, kai negyvai pabodo karbonadai+bulvės+salotos arba kotletai+bulvių košė+marinuoti agurkai. Vartant puslapius, akį užkabino užkepėlė, kuri turėjo įmantrų pavadinimą, bei negirdėtų prieskonių. Ai, pagalvojau, bala nematė tų įmantrybių – turiu baklažaną, sūrių, bulvių, svogūnų, belieka tik pomidorų įsigyti. Vakarienei, pamaniau, kaip tik suspėsiu. Numetusi pirkinių krepšį, traukiau iš spintelių rakandus, iš šaldytuvo viską, ką turiu šiam reikalui naudingo. Ar nieko nepamiršau? Ai, tai reikia pasirinkti sūrį – yra Pecorini (itališką avių), Bleu d’Auvergne (prancūzišką pelėsinį), Svalios. Hmm? Nežinia, ar tiks nors vienas? Bet visada galima pasitikrinti.
Reikės:
Užkepėlei
- alyvuogių aliejus
- šviežiai maltų pipirų
- druskos
- raudonėlio
- 2 vidutinio dydžio nuluptų ir apvaliomis reikelėmis supjaustytų baklažanų
- 4 smulkiai supjaustytų svogūnų
- 3 susmulkintų česnako skiltelių
- 1 v.š. nesūdyto sviesto
- 2 plonais apvaliais griežinėliais supjaustytų bulvių
- 110 g trupinto sūrio (geriausia ožkos)
- 1/2 a.š. aštraus prieskonių mišinio
- 2 vidutinio dydžio apvaliomis riekelėmis supjaustytų pomidorų
Padažui
- 1/2 st neriebaus natūralaus jogurto
- 2 a.š. susmulkintų šviežių petražolių
- 1/4 a.š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinti aliejų ir juoduosius pipirus.
- Į keptuvę dėti baklažanų riekeles, kepti kiekvieną pusę maždaug po tris minutes. Iškepusius baklažanus sudėti į kitą indą.
- Toje pačioje keptuvėje troškinti pora minučių svogūnus ir česnaką.
- Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
- Kepimo indą ištepti sviestu, iškloti bulvių griežinėliais, pabarstyti raudonėliais, druska ir pipirais.
- Sudėti dalį baklažanų, pabarstyti juos prieskoniais ir puse kiekio pasirinkto sūrio.
- Ant baklažanų kloti sluoksnį pomidorų, apdėti troškintais svogūnais ir česnakais.
- Viską pakartoti dar kartą ta pačia eilės tvarka – bulvės, raudonėliai, druska, pipirai, baklažanai, sūris, pomidorai, svogūnų ir česnakų mišinys.
- Kepti neuždengtą apie 45 minutes arba kol iškeps bulvės.
- Padažui jogurtą sumaišyti su smulkintomis petražolėmis ir citrinų sultimis, atšaldyti ir juo aplieti iškepusias daržoves.
Dar šis bei tas…
Gaminau su Pecorini, tačiau šis neatrodė labai tinkamas prie daržovių – šiek tiek per aštrus.
Paskaninti galima grietinėle, prieskoninėmis žolelėmis, papuošti paprikos juostelėmis… Fantazijai nėra ribų! – Tačiau, valgyti teks jums, todėl prieskonius, priedus ir jų kiekius pasirinkite patys.
Taip paruoštas daržoves galima patiekti vietoj garnyro (jeigu liesa mėsytė.:)