Straipsniai

Ridikėliai – pavasario puotai ir kūno balansui

Ridikėliai buvo vertinami dar Antikoje ir ne tiek dėl savo maistinių savybių, bet ir dėl gydomųjų. Prieš 4000 tūkstančius metų ši daržovė jau buvo įtraukta į babiloniečių, bei egiptiečių meniu. Graikai šią daržovę buvo dedikavę Apolonui kurią padirbinę iš aukso aukodavo dievui.

Ridikėliai

Energijos bomba

Šviežias ir traškus ridikėlis yra pavasario aperityvas – žadina apetitą, nuramina nenumaldomą troškimą kažko šviežio,  iš gamtos… O sveikatai jis yra gerokai naudingesnis, nei mes linkę manyti! Jie yra nekoloringi, turtingi vitaminais C, B, turi kalio bei natrio ir yra tikra organizmo energetinio užtaiso bomba!

Antioksidantas

Kaip ir daugelis vaisių bei daržovių, ridikėliai turi daug antioksidantų, maistinių skaidulų, todėl padeda organizmui kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis, stabdo senėjimo procesus, užkerta kelią kai kurioms storosios žarnos, inkstų, skrandžio vėžio formoms.

Nuo peršalimo

Ridikėlių sudėtyje yra daug sieros, kalio, kalcio bei magnio, todėl valgyti jį sveika susirgus sloga, persišaldžius gerklę, turint bronchitą ar plaučių uždegimą. Ridikėliai taip pat mažina temperatūrą, šalina iš organizmo toksinus, palengvina ligos eigą.

Detoksikacijai

Ridikėliai auga žemėje, todėl turi daug mineralų, o jų sudėtyje yra apie 90% vandens, todėl gerai šalina iš organizmo toksinus, padeda išlaikyti gražias kūno formas. Minėtos ridikėlių savybės padeda išvalyti inkstų ir šlapimo takų sistemas, padeda gydyti cistitus, kitus šlapimo sutrikimus.

Odai

Daržovėje esantys vitaminai C ir B yra neabejotinai naudingi mūsų grožiui. Ridikėliuose esančios medžiagos mažina odos raudonį, padeda jai išlaikyti pastovų drėgmės balansą. Jie yra idealus variantas visiems odos tipams.

Raudonieji ridikėliai

Virtuvei

Paragaukite ridikėlių su riešutų sviestu.

Pasigaminkite užtepėlę arba užkandėlę iš kelių ridikėlių, mažo svogūnėlio, kelių laiškinio česnako stiebelių ir rikotos. Neįtikėtinai skanūs ir karšti sumuštiniai, šalta ridikėlių sriuba, o kur dar kasdienis salotų dubuo, kuriame kartoką poskonį turintis ridikas sutvarkys balansą.

Ridikėlių užtepėlė sumuštiniams
Ridikėlių užtepėlė sumuštiniams

Neišmeskite ridikėlių viršutinės dalies – iš lapų galite pasigaminti puikų pesto!

Straipsnis parengtas pagal: http://www.femininbio.com/cuisine-recettes/conseils-astuces/7-vertus-bienfaits-radis-rouge-83354

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *