Pyragai · Skoniai

Kriaušių pyragas su bruknėmis

Kriaušių metas ir kai norisi išbandyti viską arba beveik viską su šiomis gražuolėmis. Jeigu praeitais metais gaminau picą, tai šiais metais “kabliuoja” pyragai. Labai pavyko prancūziškas jo variantas, o ir šį paėmiau iš ten pat. Kadangi tuo metu turėjau bruknių, sumaniau pagardinti ir jomis. Tiko nuostabiai. Pats pyragas taip gražiai iškilo, o kriaušės puselė, kaip ta “vyšnia ant torto”, sukūrė tokį gražų reljefą, kad nors ant vaišių stalo dėk! O ant baltos drobinės staltiesės padėliojus bruknių šakelių, po vieną įterpus į servietėlę ant lėkštutės – komplimentai jums garantuoti! Nemanau, kad didelis nusikaltimas keletą jų nusiskinti beuogaujant!

Nuostabus ruduo – taip norisi suspėti pasimėgauti saule, jūra, pasivaikščioti po grybais kvepiantį mišką, neskubėti, sugerti kuo daugiau rudeniškų kvapų ir spalvų – imti ir duoti…

Išsitraukiu žygio batus…

Bet dar pyragas?.. Netruks iškepti!

Reikės:
  • 220 g miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 žiupsnelio druskos
  • 100 g cukraus pudros
  • 3 kiaušinių
  • 3 kriaušių
  • 0,5 st bruknių
  • 2 v.š. rudojo cukraus
  • 80 g tirpinto sviesto (+gabalėlis formai ištepti)
Kriaušių pyragas su bruknėmis
Gaminimas:
  1. Į negilią keptuvę suberiame bruknių uogas, užpilame ruduoju cukrumi, pakaitiname kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol šiek tiek suminkštės.
  2. Kriaušes nuplauname, nulupame, perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius, vieną puselę atidedame, o kitas supjaustome kubeliais.
  3. Tešlai kiaušinius sumaišome su cukraus pudra, vanilininiu cukrumi, – plakame apie 3 minutes, kol masė taps šviesi ir vientisa.
  4. Kitame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska, nusijotus suberiame į kiaušinio ruošinį, gerai sumaišome.
  5. Sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies, plona srovele supilame į tešlą, suplakame iki vientisos masės.
  6. Pabaigoje įmaišome kriaušių gabalėlius, karamelizuotas bruknes.
  7. Gautą tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą formą, viršuje įspraudžiame juostelėmis supjaustytą kriaušę su koteliu, vidine puse į viršų.
  8. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, neskubame ištraukti.

Mėgaukimės rudeniškomis gėrybėmis kol jos nepavirto atsargomis žiemai. Vertingiausia yra tai, kas ką tik parnešta iš sodo ar iš miško!

Skanaus!

Dar šis bei tas…

Tokį pyragą galite išsikepti ir su obuoliais, spanguolėmis ar raudonaisiais serbentais (galima naudoti ir užšaldytus).

Pyragas gražiai atrodo iškeptas apvalioje 20 cm kepinių formelėje, bet galima naudoti ir nedidelę kekso formą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *