Prismenu, kai nenorėjau į ją net pažvelgti – į daržovę aukso vertės! Jeigu dar neįsileidote žiedinio kopūsto į savo virtuvę, patarčiau kuo greičiau tą padaryti, atsiprašyti ir kuo skubiau surasti jam vietą savo mitybos racione. Neužilgo pradėsite džiaugtis rezultatais – gerės virškinimas, šviesės protas, jaunės oda. Ar neperdedu? – nei trupučio, nes dar nepaminėjau, kad ši daržovė yra didelis vitamino C bankas. Ar mums jo reikia, ar kam to reikia? – visi atsakymai straipsnyje “Žiediniai kopūstai – sveikam ir stilingam stalui”. O dabar prie darbo, nes kalafioras (dar turi ir šį pavadinimą) gražiais žiedynėliais išdėliotas laukia jūsų rankų prisilietimo!
Reikės:
- 1 žiedinio kopūsto
- Aliejaus
- Druskos
- Pipirų
- Aitriosios paprikos (dribsnių)
- Citrinos sulčių
Gaminimas:
- Kopūstą nuplauname ir išskirstome norimo dydžio žiedynėliais – man patinka didesniais.
- Dedame į pasūdytą verdantį vandenį 3 minutėms, išgriebiame ir sudedame į kiaurasamtį.
- Kiekvieną žiedynėlį dar papildomai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašlakstom aliejumi, pabarstome druska, pipirais, aitriosios paprikos dribsniais.
- Skardą dedame į įkaitintą iki 200 laipsnių celsijaus orkaitę, kepam apie 10 minučių.
- Apkepusius kopūstėlius ištraukiame, apverčiame, pakartojam aliejaus, druskos, pipirų “procedūras”, gražiname atgal į orkaitę.
- Kepame dar keliolika minučių, šiek tiek sumažinę temperatūrą, – procesą reikia stebėti, nes išvirtai daržovei daug nereikia – gali pradėti degti ir pakeisti savo skonines savybes.
- Tiekiame dar šiltus, apšlakstytus citrinų sultimis, o sūrio mėgėjams – užtarkuoti Džiugo ar panašaus į jį.
- Palydai galime siūlyti mėgstamą šiltą padažą, pvz., česnakinį.
Sveikų užkandžių ir teigiamų emocijų!
Dar šis bei tas…
Taip paruoštus žiedinius kopūstus galite patiekti kaip garnyrą prie mėsos.
Apvirtą daržovę galima apkepinti keptuvėje su sviestu ir mėgstamais prieskoniais.
Apvirtus kopūsto žiedynėlius galime paniruoti (kepti “apvilktus” kiauišnio plakinio bei džiuvėsėlių apvalkale) – tiks tiems, kurie renkasi augalinį maistą.
Sveikam užkandžiui ar įdomesniam garnyro pateikimui galima padaryti keptų daržovių vėrinėlius, kaitaliojant kopūsto žiedynėlius, papriką, baklažaną ir pan.
Svarbiausia – nepervirti – 3-4 minučių pilnai pakanka. Žinoma, sveikiausia yra valgyti žalias salotas, tačiau jas sunkiau virškins.