Pyragai · Skoniai

Trupininis rabarbarų pyragas 

Rabarbarai, braškės, … – spėk tik suktis ir džiuginti šeimyną naminiais skanėstais. Laukiu abiejų, noriu skanauti abu kartu! O gal po vieną, išjaučiant kiekvieną – neslėpsiu ir nesidrovėsiu – eiliuoti man sekasi.:)

Šiais metais pirmą kartą kepu pyragą iš savų rabarbarų. Praeitą vasarą pasodinti, jie jau neblogai prisitaikė prie mano daržo aplinkos, ir štai jau išbandyti jų lapkočiai pyrago įdarui džiugina savo švelnia rūgštele. Rekomenduojama gaminti patiekalus iš rabarbarų pavasarį, vėliausiai iki Joninių, mat šis augalas pavasarį turi daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vasarą pradeda daugiau kaupti oksalo rūgšties, kuri yra kenksminga. Tiesa, tvirtinama, kad oksalo rūgšties kiekiai nėra dideli.

Rabarbarai puiki daržovė, tačiau kažkaip susivėlinu – pats gaminimas man prasideda birželio antroje pusėje. Tikrai dar pasigaminsiu ledus, o grįžtant į pradžią, patikinsiu – rabarbarai ir braškės tarpusavyje puikiai dera! Kai kartosiu šį pyragą, paskaninsiu braškėmis, – net nežinau, kaip tą padarysiu, bet tikrai parašysiu prie recepto komentarų.

Prasidėjo karščiai… norisi tik kažko lengvo ir gaivaus. Suprantama, tačiau kodėl nepaskanauti pyrago su ledais – sotu ir gaivu – du viename.;) Labai rekomenduoju, net jeigu nepasigaminsite naminių, tiks ir pirktiniai.

Vasara tik įsibėgėja, mėgautis vasaros skoniais tiesiog, privaloma!

Reikės: (8 asmenims)
  • 200 g sviesto
  • 200 g cukranendrių cukraus
  • 320 g miltų
  • 600 g rabarbarų lapkočių
  • žiupsnelio druskos
Gaminimas:
  1. Supjaustykite sviestą kubeliais, sumaišykite su cukrumi.
  2. Mediniu šaukštu išsukite abu ingredientus iki vientisos masės (galima naudoti ir virtuvinį robotą, skirtą tešlai maišyti).
  3. Įkandin dėkite druską, supilkite miltus ir dar kartą viską gerai permaišykite.
  4. Gautą tešlą padalinkite į dvi dalis: viena bus skirta pyrago apačiai, o kita – trupiniams.
  5. Paimkite keturkampę kepimo formą (aš naudojau ovalią – nėra didelio skirtumo), išklokite ją viena dalimi tešlos, dėkite į 180 laipsnių orkaitę, kepkite 20 minučių.
  6. Rabarbarų lapkočoius nuskuskite bulvių skustuku, supjaustykite 1-2 cm gabaliukais.
  7. Paruoštus rabarbarų gabaliukus sudėkite ant apkepto pyrago pagrindo.
  8. Likusią tešlos dalį susmulkinkite tarp pirštų, trupinius gražiai paskleiskite ant viršaus.
  9. Grąžinkite pyragą atgal į orkaitę, kepkite dar 40 minučių.
  10. Iškepusį pyragą atvėsinkite, supjaustykite kvadratėliais, patiekite, kaip patinka.

Skanaukite vasarą!

Dar šis bei tas…

Skanaukite ir šiltą su rabarbarų ledais.

Papildžiusi pyragą braškėmis, nudžiugau – lūkesčiai išsipildė! Braškes sudėjau ant neapkepto, o tik suspausto pagrindo, pabarsčiau cukrumi, sudėjau nedideliais gabaliukais supjaustytus rabarbarų lapkočius, – kepiau valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *