Žalių daržo žirnelių užtepėlė

Užsiauginote darže žaliųjų žirnelių? Nežinote kur juos panaudoti? Mėgstate eksperimentuoti virtuvėje? Jei į visus klausimus atsakėte “taip” – imkitės darbo.
Reikės:
- Saujos žalių žirnelių
- Keletos pistacijos riešutų
- Saujelės saulėgrąžų
- Saulėje džiovinto pomidoro aliejuje
- 2-3 kaukazinių slyvaičių
Gaminimas:
- Pirmiausia susmulkinkite kietuosius ingredientus: žirnelius, riešutus, saulėgrąžas.
- Įmeskite aliejuje įmirkusį pomidorą, kaukazines slyvaites.
- Užpilkite šlakeliu aliejaus iš pomidorų stiklainėlio.
- Imkite skrebutį, tepkite trupučiuką sviesto, išsklaidykite ant riekės užtepėlę, užsidėkite mėgstamų žalumynų.
- Įsipilkite mėgstamos arbatos ir mėgaukitės savo išaugintu derliumi.
Manau, ši užtepėlė tiks ir veganui ir nelauktam svečiui, pusryčiams ir pavakariams, prie kavos ir arbatos. Nebijokite improvizuoti – ją dar galima tobulint. Turite pasiūlymų? Būtinai priimsiu.
Virtų burokėlių-aviečių užtepėlė

Naujos užtepėlės idėja gali gimti žaibiškai: parsineši vėlyvųjų aviečių, turi išsivirusi savo išaugintų burokėlių, galvoji, kaip dera spalvos! Ooo, ir skonis turėtų būti ypatingas! Dar reikėtų parūgštinti, pasaldinti… Aha!?.. Galima pradėti eksperimentą.
Reikės:
- 2 mažų arba 1 vidutinio virto arba kepto burokėlio.
- 1 -2 saujos šviežių aviečių
- 1 v.š. rudojo cukraus
- 50-100 mililitrų svarainių sirupo
Papuošimui ir skonio sustiprinimui:
- Keleto griežinėlių žaliosios citrinos
- Mėtos lapelių
Gaminimas:
- Burokėlius su avietėmis sutrinkite iki vientisos masės, sudėkite rudąjį cukrų, paskaninkite svarainių sirupu, viską gerai sumaišykite.
- Tepkite ant paskrudintos itališkos ar paprastos pusryčių duonos, papuoškite žaliąja citrina, mėtų lapeliais. Skanaukite šviežią, tačiau išsaugota pusryčiams ji puikiai tiks prie rytinės kavos. Dar reikia nepamiršti, kad valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių ir uogų – LABAI SVEIKA. Tai turėtų patikti ir vegetarams.
Nepamiršti, kad valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių ir uogų – LABAI SVEIKA. Tikriausiai to priminti nereikia vegetarams;)
Skanaukite, ieškokite dar įdomesnių skonio sąskambių ir dalinkitės…
Virtų burokėlių-vyšnių užtepėlė

Kas nemėgsta virtų/keptų burokėlių – jų nesuprantu ir tikriausiai jau nesuprasiu. Tai daržovė, iš kurios galima pasigaminti aibę gerų dalykų, šiuo atveju, skanią pusryčių užtepėlę. Iki tol, man burokas buvo salotų ir sriubos daržovė, kol netapo užkandžiu, antruoju patiekalu, desertu. Šiaip tai tas galioja daugumai daržovių ir vaisių, tik nebijokite bandyti ir procese gims tobulas variantas, jei jis tobulas kol kas tik jums, vis tiek dar kažkam anksčiau ar vėliau patiks.
Reikės:
- 2 mažų arba 1 vidutinio virto burokėlio
- 1-2 saujos šviežių ar šaldytų vyšnių (gali būti ir su cukrumi)
- 12-15 pistacijų
- 2-3 šaukštų skysto medaus
Gaminimas:
- Burokėlius nulupkite, išlukštenkite pistacijas, išimkite vyšnių kauliukus (arba išimkite vyšnias iš šaldymo kameros).
- Produktus sudėkite į smulkinimo indą, trinkite, kol gausite vientisą masę.
- Supilkite ištirpintą medų, paskanaukite, kad įsitikntume, ar pakanka skonio; prireikus dar įdėkite medaus (galima ir rudojo cukraus).
- Paskrudinkite duoną, tepkite storiau ar ploniau, kaip įpratę, ir pradėkite degustaciją!
Galima dar sugalvoti, kaip ją puošniau pateikti, pvz., galima sudėti į mažytes formeles (aš ėmiau nuo saldainių), sudėti į šaldymo kamerą, prireikus, išimti ir derinti su kuo patinka. Šį kartą derinau su saldžiuoju sūreliu su razinom. (Panašų skonį, manau, galima išgauti sutrynus varškę ir pridėjus razinų):
- Paskrudinkite duoną
- Užtepkite varškės sūrelį, ant viršaus uždėkite sušaldytą kubelį užtepėlės – skanaukite ir nesiliaukite stebinę!

O jeigu nenustebinsite šį kartą, nenusiminkite – išlaisvinę fantaziją ir tikrai pavyks.
Tikiu, kad surasite ir šios užtepėlės gerbėjus, grįžti prie šio recepto dar ir dar!