Miltiniai skanėstai atsibodo! Šiai Motinos dienos šventei gaminu aviečių putėsius su kokosiniais sausainiukais. Tobulas derinys net ir netobulai išvystytiems skonio receptoriams. Ir ne tik. Dera vizualiai ant didelio balto padėklo. Avietinė spalva nuteikia ramiai ir kartu įneša geros nuotaikos susirinkusiems prie stalo. Kas daugiau? Tirpstantys burnoje kokosinukai nuodėmingai pavojingi. Tačiau prie espreso puodelio pakanka ir vieno.;)
Apie putėsius. Gaminu juos antrą kartą. Pirmasis bandymas buvo su šokoladu. Ir kas gi nežino, negirdėjo, neskanavo šokoladinių putėsių!? Tai yra prancūzų klasikinis desertas, žinomas nuo Liudviko XVI laikų. Tada XVIII a. šokoladiniais putėsiais buvo gardinama kakava, prancūzų didikų labai vertinamas desertinis gėrimas, o gal galima būtų jį vadinti ir desertu. Vėliau vienas iš karaliaus virtuvės šefų Menon sukurė ir šokoladinį putėsių desertą. 1820 m. André Viard dėka receptas buvo patobulintas ir užrašytas karaliaus receptų knygoje (Cuisinier royal). Nuo tada skanėstas, kurį sudarė šokoladas, kiaušinio trynys, grietinėlė ir cukrus, paplito po kaimynines šalis ir tapo vienu iš mėgstamiausių.
Kaip atsitinka su kiekvienu receptu, taip ir su šokoladiniais putėsiais – atsirado jam giminingų. Sėkmingas buvo kito žymaus prancūzų konditerio Toulouse-Lautrec receptas, pagamintas kakavos, gerai išplaktų kiaušinio baltymų, sviesto ir cukraus pagrindu.
Slenkant amžiams, bėgant metams išradingi virtuvės meistrai, aistringi maisto gerbėjai ir šiaip kūrybingi žmonės prigalvojo įvairių putėsių, tinkančių ne tik visavalgiams, bet ir veganams. Puikiausi putėsiai galimi iš konservuotų raudonųjų ir baltųjų pupelių, avinžirnių arba sojos produktų.
O šis receptas tinka tiems, kurie netoleruoja pieno produktų. Tik trys sudedamosios dalys ir kelios minutės intensyvaus plakimo.
Galima pradėti jau dabar…
Reikės:
Aviečų putėsiams
- 300 g aviečių+8 uogų papuošimui (trynimui tinka ir šaldytos)
- 80 g cukraus pudros
- 2 kiaušinių baltymų
- Vanilės ankšties (galima išsiverti ir su vaniliniu cukrumi)
Kokosiniams sausainiukams
- 100 g kokoso drožlių
- 70 g cukraus pudros
- 2 nedidelių kiaušinių baltymų
Gaminimas:
- Putėsiams elektriniu trintuvu (naudoju kokteilinę) sutriname avietes su cukraus pudra iki vientisos masės.
- Išskobiame vanilės ankštį, dedame į trintas avietes, sumaišome.
- Gautą turinį sudedame į sietą, mediniu šaukštu pertriname, kad pasišalintų sėklos.
- Indą padedame šaltai.
- Išplakame kiaušinių baltymus: 1 minutę plakame ant mažų apsukų, po to dar 3 minutes plakame didindami greitį iki maksimalaus, kol gausime standžias putas.
- Palaipsniui supilame aviečių tyrę, plakame ant mažų apsukų.
- Kai aviečių turinys visiškai apsijungia su baltymais, plakame 3 minutes ant vidutinių apsukų ir 3 minutes ant maksimalių.
- Plakinio turinys turi ženkliai padidėti ir būti standus.
- Pagamintus putėsius paskirstome į 4 didesnius arba 6 mažesnius stiklinius dubenėlius, dedame į šaldytuvą ne mažiau 6 valandoms.
- Sausainiams išplakame baltymus, (ne per standžiai – bus geriau įmaišyti į sausąją masę), sumaišome juos su kokoso drožlėmis ir cukraus pudra – gauname minkštą kokosinę tešlą.
- Kokosinį turinį kabiname nedideliu samteliu arba arbatiniu šaukšteliu, rankomis suformuojame rutuliukus, išdėliojame juos skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.
- Kepame 200 laipsnių temperatūroje 10 minučių.
- Atvėsintus sausainius patiekiame su putėsiais, papuošiame šviežiomis avietėmis.
Dar šis bei tas…
Iš nurodyto kiekio pavyko suformuoti 16 sausainiukų (originaliame recepte nurodyta 12).
Patiekiau ledų taurėse – puikiai tiko!
Pastebėjimas: ilgiau palaikyti šaldytuve putėsiai išsisluoksniuoja – praranda skonį, pasikeičia konsistencija.
Naudotas šaltinis: https://www.europe1.fr/culture/de-louis-xvi-a-toulouse-lautrec-les-origines-de-la-mousse-au-chocolat-4021566