Septinta valanda ryto. Pro užuolaidos kraštelį nedrąsiai skverbiasi auštanti diena. Saulės nebus. Kambaryje šilta, tačiau pilkas šydas, kuris kabos visą dieną, privers ieškoti kažko, kas suteiktų džiugesį iš vidaus.
“Labas rytas” – rinkimų rezultatai, o laimingai išrinktieji ir čia nesibodi akcentuoti, kaip jie pasiruošę kovoti su virusu. Kas naujo virtualioje erdvėje? – Iššoka rekordiškai didelė naujų susirgimų statistika.
Supratau – išorėje tiek daug įvairių dirgiklių, kad reikia kažko imtis. Pietums ištestuoti naują patiekalą? – O taip! Patikėkit – tai teikia džiaugsmą!
Patiekalai iš perlinių kruopų… Hum… Kodėl gi ne? Reikia pabaigti maišelį, kurį nusipirkau prieš kelis mėnesius. Patikrinu, – turinys vartojamas. Verčiu puslapius… – Štai ko man reikia: “Miežinių ir savojinių kopūstų guliašas”. Svarbiausias čia bus kopūstas, nes pati jį užsiauginau pirmą kartą, įdomumo dėlei. Naudingumas? – Hum… – Labai vertingas (šimtas vienas procentas)!
Viens du – aš jau virtuvėje. Pasineriu į savo stichiją – aš savo tvirtovėje. Kas neturi ką veikti, tegul mosuoja kuokomis – bijoti nėra ko, kai esi tikras tuo, ką pats darai ir kur eini. Tai mūsų stiprybė.
Dedu brinkinti kruopas. Po poros valandų pradėsiu ruošti pietus. O dabar – laikas skaitymui.
Skaitau kelias knygas iš karto, nes visos jos skirtingos. Kiekvieną kartą prisėdusi skaitymui imuosi tos, kuri man tuo metu reikalinga. Va, taip!
Tai kuri dabar? – Jau žinau…
Reikės: (4 didesnėms porcijoms)
- 200 g perlinių kruopų
- 100 g svogūnų
- 2 skiltelių česnakų
- 200 g morkų
- 300 g šviežių arba šaldytų baravykų (tiks ir pievagrybiai)
- 300 g bulvių
- 450 g savojinių kopūstų
- 1 a.š. maltų rūkytų saldžiųjų paprikų
- 1 a.š. druskos
- 1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1,5 l vandens arba mėsos sultinio

Gaminimas:
- Daržoves nuplaukite, svogūnus bei česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite griežinėliais, kopūstus – juostelėmis, o grybus ir bulves – smulkesniais kubeliais.
- Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir, vis pamaišydami, pakepinkite apie 3 minutes.
- Įkandin suberkite česnakus ir vos pradės skleisti aromatą, suberkite brinkintas perlines kruopas.
- Pagardinkite daržoves bei kruopas saldžiosiosios paprikos milteliais, druska bei pipirais, viską sumaišykite.
- Supilkite vandenį arba sultinį ir virkite apie 15 minučių.
- Puodo turinį papildykite morkomis ir bulvėmis – virkite dar 15 minučių.
- Pabaigoje sudėkite grybus ir kopūstus, pavirkite dar 7-10 minučių.
- Patiekite su šutintais savojinio kopūsto lapais arba jų traškučiais.
Tas šviežumo jausmas – rudenį jis pats tikriausias…
Dar šis bei tas…
Šis guliašas (man jį norisi vadinti troškiniu), puikiausiai tiks prie mėsos patiekalo, pvz.: prie kiaulienos kepsnio.
Jeigu šeimyna nedidelė, turėtų užtekti ir pusės kiekio produktų.
Man pasirodė, kad guliašo skonis turi būti ryškesnis – pabandžiau įdėti žiupsnelį aitriosios paprikos miltelių, ciberžolės – tiko ideliai.
Baravykus šaldau supjaustytus kubeliais – juos naudoju patiekalams neatšildytus (nebent juos reikia pasmulkinti – tada kelias minutes palieku kambario temperatūroje).