Proginiai kepiniai ir desertai · Skoniai

Trijų Karalių paplotėlis

Artėja viduržiemis – gražu, kai už lango vyksta žiemiški reikalai – yra ir storas sniego apklotas, saikingas minusas ir kartas nuo karto pradedančios kristi snaigės iš pilkų debesų. O jeigu pasirodytų dar ir saulė, įžiebtų sniego kristalus, kurie, verstų markstytis nešdami šviesą į apsnūdusius nuo švenčių kūnus ir protus – būtų NUOSTABU!

Tačiau, yra gerai, ką turime, nes TRYS KARALIAI jau čia! Tikintieji tikrai dar nėra iššvaistę visos energijos, o pasilikę šią dieną maloniam pasibuvimui su šeima – netgi išsikepę Trijų Karalių paplotėlį! Ech, gaila, kad pas mus nėra tokios tradicijos… Man, asmeniškai, norisi uždėti kažkokį akcentą švenčių pabaigai.

Nedelsdama dalinuosi dar vienu Karalių paplotėlio receptu, kurį labai lengva ir greita pasigaminti, nes anksčiau išbandytas Galette des rois, užima šiek tiek daugiau laiko. Aname poste trumpai rašiau apie šią mėgstamą prancūzų šventę ir tada dar nežinojau, kad jie turi kelis receptus, labai jau vienas į kitą nepanašius. Štai paplotėlį, kurį šiandien pateiksiu, kepa pietų Prancūzijoje – lengvai, paprastai, kaip ir priklauso atsipalaidavusiems šio regiono gyventojams.

Keliaukite į recepto aprašymą ir dar kartą įsitikinsite, kad genealumas glūdi paprastume.

Reikės:

  • 200 g miltų
  • 120 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 160 g cukranendrių cukraus
  • 0,5 a.š. kepimo miltelių
  • 2 žiupsnelių druskos
  • 200 g juodojo šokolado

Gaminimas:

  1. Į dubenį persijojame miltus, sumaišome juos su kepimo milteliais.
  2. Viduryje padarome duobutę, dedame druską, kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinį, cukrų.
  3. Miltus imame nuo indo kraštų, po truputį sujungiame visus produktus, minkome, kol gauname vientisos tekstūros tešlą.
  4. Imame šokolado plyteles, susmulkinam iki mažų gabalėlių, įmaišome į tešlą.
  5. Suformuojam rutulį, dedam ant kepimo popieriaus, delnais suplojame taip, kad gautumėm apie 0,5 cm storio paplotėlį.
  6. Dedame į skardą, kepame 160-170 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

Skanaujame atvėsusį!

Dar šis bei tas…

Kepimo laiką patariu stebėti atidžiau, nes originaliame recepte nurodyta kepti 160 laipsnių temperatūroje, 17 minučių. Tiek laiko man nepakako – teko kepimą tęsti dar 15 minučių, o vėliau dar padidinau temperatūrą iki 180, kepiau dar 7 minutes. Jums patariu sekti mano nurodymus, tačiau neprarasti budrumo – palieku galutinai įsivertinti patiems.

Originaliam recepte nurodytas juodasis šokoladas, tačiau man patiko kita mintis – įdėti ir pieniško (50:50).

Recepto šaltinis: https://www.youtube.com/watch?v=BcAzprgBZBI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *