Sumuštiniai pietums yra geriausias dalykas, kai būna jau atsibodęs virtas, keptas, pašildytas maistas. Juos galima pasigaminti ilgai neužtrunkant, pasitelkus fantaziją, t.y. visai smagiai.
Kurdama šiuos sumuštinius, turėjau keptų pomidorų idėją, o nuo ko pradėti ir kaip užbaigti, to mano smegenys dar nebuvo sugeneravę. Atsibodo save kankinti – reikėjo veikti! Greitai pomidorai jau buvo orkaitėje. Toliau, pasitelkus išmonę ir šiokią tokią patirtį, pradėjau traukti iš stalčių, lentynų bei puodynių produktus. Tokiu būdu, greitai šalia pomidorų, orkaitėje atsirado ir itališka duona aptepta alyvuogių aliejumi…
Reikės:
- 4 riekelių itališkos duonos
- 1 avokado
- 1-2 šakelių smulkiavaisių pomidorų
- 1-2 skiltelių česnako
- tarkuoto kietojo sūrio
- druskos
- pipirų
- baziliko lapelių
- alyvuogių aliejaus
- lapinių ridikėlių
- sultenių

Gaminimas:
- Orakitę ikaitiname iki 200 laipsnių temperatūros.
- Pomidorų šakeles dedame į kepimo pieriumi išklotą skardą ir šauname į krosnį; temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių.
- Itališkos duonos riekeles aptepam alyvuogių aliejumi ir sudedam šalia pomidorų apskrusti.
- Avokadą išskobiame, šakute sutriname, įdedam druskos (geriau būtų Himalajų), pipirų, smulkinto ar išspausto česnako ( visko pagal skonį).
- Po maždaug 20 minučių sumuštinius ištraukiame, uždedame avokado užtepėlę.
- Ištraukiame iškepusius pomidorus, klojam juos ant avokado tepinio (galima dėti ir su šakelėm, žiūrint, ar valgytojai su fantazija:).
- Negausiai pabarstome tarkuoto kietojo sūrio ir trumpam įdedame į orkaitę, kad šis šiek tiek išsilydytų.
- Ištraukę ir galutinai atsisveikinę su orkaite, sumuštinius pagardiname smulintais baziliko lapeliais, lapiniais ridikėliais, šalia pridedame sultenių.
- Gal ne toks jau ir greitas šio sumuštinio paruošimas, tačiau, kad jis sveikas, niekas, manau, tuo nesuabejos.
Skanaus!
Dar šis bei tas…
Su keptais pomidorais galima ir kitokį sumuštinį “sumontuoti”:
- paskrudinti sumuštinių duoną,
- tepti naminiu vegetarišku majonezu,
- dėti dalimis supjaustytą be lukšto virtą kiaušinį,
- kloti romaninės salotos lapą,
- uždėti kelis keptus vyšninius pomidoriukus,
- padėlioti raudono svogūno žiedų, porų plaušelių.
