Bet kokios salotos labiausiai tampa paklausios žiemos pabaigoje ir ankstyvą pavasarį. Vieną arba dvi dienas per savaitę, vieną valgymą pakeitus salotomis (tai gali būti vakarienė) veikiausiai, greitai pradėsite džiaugtis geresne savijauta. Salotos nėra vaistas – tai tik maistas, tačiau žali jų lapai ypač naudingi organizmui. Apie salotų naudą jau dėsčiau anksčiau.
Turiu pora neblogų receptų su romaninėmis salotomis. Galima pasigaminti sočiąsias romanines salotos su kiaušiniais ir lengvesnes – su mėlynuoju sūriu. Labai norėjau sužinoti, koks yra frize (frisée, pranc. garbanotosios) salotos skonis, galvojau, kokie priedai čia tiktų. Pasirinkimą šiek tiek įtakojo prancūzų šefų patirtis. Kažko ypatingo čia neišgalvosi. Kaip ir su romaninėmis salotomis sočiąjam variantui tinka kiaušinis, virtas ar vytintas kumpis. Lengvesniam – sūris, riešutai, sėklos. Ir pomidorai čia būtini.
Salotas valgau tam tikromis dienomis, ir būtent tada, kai nusprendžiu organizmui duoti poilsį. Tai proga pasidalinti šiuo receptu, o ir jums pats metas salotas privalomai turėti kartą kitą vietoj pagrindinio patiekalo.
Reikės: (1 porcijai)
- 1/3 frize (frizze) salotos
- 30 g kietojo sūrio (Rokiškio kietojo)
- 6 vyšninių pomidoriukų
- 20 g graikinių riešutų
- 5-6 žaliųjų konservuotų alyvuogių
- Užpilui naudojau romaninių salotų su kiaušiniu ingredientus
Gaminimas:
- Nuplautus ir nusausintus salotos lapus gražiai išdėliokite į gilesnę lėkštę ar dubenį.
- Sudėkite švarius, stambiai pasmulkintus graikinius riešutus.
- Vyšninius pomidoriukus perpjaukite pusiau ir sudėliokite ant viršaus.
- Padėliokite žaliųjų konservuotų alyvuogių puselių.
- Sumaišykite padažui skirtus ingredientus ir užpilkite ant salotų.
- Supjaustykite sūrio pjaustykle Rokiškio kietąjį (ar bet kokį kitą brandintą ne mažiau kaip 12 mėnesių), padėliokite ant viršaus.
- Salotoms leiskite šiek tiek susistovėti.
Skanaukite vienas arba su skrudinta itališka duona.