Apversti pyragai · Skoniai

Apverstas svarainių pyragas

Negailėkite savęs kepdami vis kitoniškesnius rudeninius pyragus. Pabandykite NET su svarainiais. Šie vaisiai namuose dažiausiai tampa “antgripinu” (ypač jų sirupas). Bet niekados nebuvau ragavusi jų pyrago. Jau keli metai apie tai galvojau. Tada dar galėjau ir ne vieną kilogramą suskinti, o dabar vos 20 vaisių suradau – kaip tik tiek kiek reikia pyragui, nors net neplanavau jo kepti. Būna gyvenime įdomių sutapimų.;)

…………………………. Pagaunu grakščiai krentantį lapą ir mintis nukeliauja ten, kur jai patinka būti – “Ir vėl ruduo”. Džiaugiamės šiuo metų laiku, nes pirmoji dekada ypač žavi – liepsnojantys klevai, paauksuoti beržai, degančios uogų kekės, o vakarais vis dar muzikuojantys svirpliai. Tik laukinių žąsų gagenimas primena, kad reikia baigti nuimti derlių, paruošti dirvą pavasario sėjai…

Į krepšelį dedu paskutinį obuoliuką, nešu namo, nuplaunu ir supjaustau taip, kaip nurodyta recepte. Uf! Nepalikau nei poros nuotraukai! Ir vėl per tą skubėjimą! Nemokame mes išjausti akimirkos gyvenimo, – stabtelti, pasigrožėti tuo, ką turime savo rankoje – kas tai bebūtų – maža bičiulio smulkmena, knyga, nuo kurios nuvalėme dulkes, rasos paliesta gėlė, kurią nuskynėme sode ar moliūgas vertas medalio? O kur dar draugo ranka delne, pirštai slystantys dukros plaukų galiukais ar rankų sukirtimas su sūnum prieš egzaminą?

Toks atrodo kuklus vaisius, o tiek gali sužadinti jausmų, nuvesti net prie egzistencinių klausimų.;)

Per tą laiką spėju pasverti produktus ir … nesuklysti.

Ir kas gi tai? Ar tik ne meditacija?

Reikės:
  • 20 prinokusių svarainių
  • 3 kiaušinių
  • 1 st cukraus
  • 4-5 v.š. cukraus svarainių apibarstymui (per pusę su ruduoju cukranendrių cukrumi)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 60 g sviesto
  • 3 v.š. grietinės
  • 200 g jogurto su persikų gabaliukias
  • 0,5 a.š. kepimo miltelių
  • 0,5 a.š. valgomosios sodos
  • 1,5 st miltų
  • 1 v.š. cukraus pudros
Labai rudeniškas svarainių pyragas
Gaminimas:
  1. Svarainius nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas, supjaustykite smulkiomis juostelėmis, atidėkite.
  2. Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sviestą ištirpinkite, supilkite į kiaušinių plakinį, išplakite iki vientisos masės.
  4. Supilkite jogurtą, sudėkite grietinę, viską gerai išmaišykite.
  5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir soda, po truputį berkite į plakinį, maišykite, kol gausite vientisą masę.
  6. Į kepimo skardą įklokite kepimo popierių, sudėkite svarainius, paskleiskite per visą perimetrą, apibarstykite cukrumi.
  7. Ant viršaus supilkite tešlą.
  8. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos (apie 50 minučių).
  9. Atvėsusį pyragą išimkite iš skardos, apverskite, pabarstykite cukraus pudra.
  10. Patiekite supjaustytą kvadratiniais ar stačiakampiais gabaliukais.

Skanaukite rudenį saldžiai ir rūgščiai – abu skoniai nerealus tandemas!

Dar šis bei tas…

Tešlos tirštumą geriausia patiems nusireguliuoti – turi būti GEROS grietinės konsistencijos.

Tinkama 40X25 cm stačiakampė sausainių kepimo forma.

Kepimo popierių atkirpkite ilgesnį, kad kyšotų – lengviau bus apversti pyragą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *