Desertai · Skoniai

Obuolių putėsiai

Kai kolegė paklausė, ar aš kada esu gaminusi obuolių putėsius, atsakymas buvo – “Tikrai NE”. Nei obuolių, nei kitokių vaisių ar uogų. Apskritai pas mane mažai receptų su želatina. “O be reikalo” – sakau sau. Nors tai gyvulinės kilmės produktas, tačiau jis yra vertingas mūsų organizmui. Želatina yra baltymų mišinys, kuris atsiranda dėl kolageno hidrolizės. O kolagenas yra gyvūnų karalystėje labiausiai paplitęs struktūrinis baltymas. Trečdalį visų baltymų, esančių gyvūnų organizmuose, sudaro būtent kolagenas. O šiuo metu baltymų milteliai sportuojantiems labai patogus maisto papildas. Moterys negaili pinigų kremams su kolagenu, o kenčiantys nuo sąnarių skausmų – pakeliais valgo želatiną. “Ši medžiaga – populiari panacėja visiems organams, kurioje aptinkama jungiamųjų medžiagų. Tačiau neaišku kas labiau padeda pasiekti gerų rezultatų: tikėjimas ar reali nauda iš želatinos vartojimo?” – cituoju straipsnį, kurio nuoroda pasidalinsiu apačioje.

O dabar apie putėsius. Jiems gal labiau tinka pudingo pavadinimas. Atsiverčiau net žodžių reikšmes. “Putėsiai – tai saldus valgis iš vaisių ar uogų sirupo, išplakto su želatina ar manų kruopomis” – teigia vienas šaltinis. Šiam patiekalui reikia pakelio želatinos, pagrindui obuolių – viskas kaip ir gerai. Kas yra pudingas? “Pudingas – apkepas iš miltų arba ryžių, kiaušinių, pieno, džiovintų vynuogių ir prieskonių” – hum? Bet yra ir kitokių pudingų, kurie vadinami desertiniais – kremai, ledai, t.y. naudojama grietinėlė. Pastarieji nėra kepami, o šaldomi. Tai dabar net nežinau, koks pavadinimas labiau tiktų šiam desertui?

Tačiau, koks skirtumas kaip pavadinsi – svarbiausia, kad tai yra skanu ir sveika. Kas dar? – Lengvas. Indelį tokio skanėsto gerai turėti savaitgaliui, vėlyvą rudenį, kai daug laiko praleidžiame namuose.

…Ir kai yra obuolių… Ir kai jie dabar yra geriausi. Tad, ko laukti?

Pastangos – nulinės. Na, gal obuolius nulupti?.. Bet ar čia darbas? Juk dabar kiekvienuose namuose yra kokybiškas daržovių skutiklis.

Meditacija, o ne darbas;)

Reikės:
  • 1 kg obuolių
  • 1 pakelio želė (kokio patinka skonio)
  • 200 g grietinėlės
Gaminimas:
  1. Nulupame obuolius, supjaustome skiltelėmis.
  2. Paruoštus obuolius dedame į puodą, užpilame šlakeliu vandens, paverdame kol suminkštės.
  3. Suvirusią obuolių masę sutriname trintuvu (blenderiu).
  4. Į obuolių tyrę supilame žele pakelio turinį, gerai išmaišome, viryklę išjungiame.
  5. Išplakame iki standumo grietinėlę, supilame į šiek tiek atvėsusią obuolių masę, išmaišome.
  6. Puodo turinį išpilstome į stiklinius indelius, sudedame į šaldytuvą stingti.

Pora valandų ir… skanaujame!

Dar šis bei tas…

Naudojau apelsinų skonio želę – patiko!

Jeigu kažkam netinka pieno produktai, grietinėlės galima ir nedėti.

Citatos šaltinis: https://netradicinemedicina.com/zelatina-tiesa-ir-legendos/

2 Atsiliepimai “Obuolių putėsiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *