Iš ryto buvo žiemiškai gražu, – vienas pliusas ar šiek tiek daugiau. Tokia ribinė temperatūra nieko gero nežadėjo. Popietę atkeliavo šiluma, o vakare prasidėjo lietus, kuris nuo stogų lietvamzdžiais tekėjo upeliais kaip vasarą. Žiema ir vėl praėjo pro šalį…
Džiaugiausi. Ne todėl, kad dar kurį laiką ore nebus riebaus minuso ir nereikės siaustis į storus šalikus. Ne todėl, kad oras primena pavasarį. Todėl, kad tapau nepriklausoma nuo tradiciškai gaminamų, ragaujamų ir aptarinėjamų salotų su vištiena, lašiša ar kiaušiniais su riebiu majonezo užtaisu. Keistai, gal būt, nuskambėjo, bet taip jau yra. O dar visai neseniai su pasimėgavimu jomis gardžiavausi. Bet tik dabar supratau, kokios geros yra salotas iš vos kelių vaisių ir daržovių, pagardintų žolelėmis, kokybišku aliejumi, kepintomis sėklomis. Gali būti gero sūrio gabaliukas. O svarbiausia, kad jos negali atsibosti, nes kiekvieną kartą galima vieną vaisių pakeisti kitu, papildyti uogomis, vis kitomis sėklomis, improvizuoti su sūriais. Svarbiausia išlaikyti skonių dermę – turi jaustis rūgštelė, tačiau ne per daug. Ji neturėtų užgožti kitų vaisių, daržovių ar žolelių savitumo.
Šis įrašas yra apie Salotas (iš didžiosios raidės.:))
Reikės: (2 asmenims)
- 2 mocarelos rutuliukų (po 125 g)
- 2 saujos rukolos (gražgarstės)
- 1 nedidelio meliono
- 1 apelsino
- 1 avokado
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. baltojo balzaminio acto
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Rukolą nuplaukite ir nusausinkite
- Melioną perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Apelsiną supjaustykite į keturias dalis, gautus griežinėlius padalinkite per pusę.
- Mocarelos rutuliukus perpjaukite per pusę.
- Paruoštus ingredientus išdėliokite dvejose didesnėse lėkštėse, apipilkite balzminiu actu, alyvuogių aliejumi, paskaninkite druska bei pipirais.
- “Patogiai” įtaisykite apelsino gabaliukus (dėkite tiek, kiek patinka ir tinka).
- Skanaukite vienas ar su sėklų traškučiais.
Žiemą skirkite laiko sau, įsiklausykite, ką kužda jūsų kūnas – gal išgirsite, kad ir jam atėjo atsotogų laikas:). SKANAUS!
Dar šis bei tas…
Vietoj balzaminio acto galite drąsiai naudoti citrinos sultis.
Jei mocarelą pakeisite graikšku sūriu, nereikės dėti druskos.
Salotoms intensyvesnį skonį suteiks kedrinės pinijos riešutai.