Visų mėgstami. Kiekvienas gali rinktis – vištienos, veršienos, jautienos, kiaulienos. Tačiau žvėrienos, bent jau man, – patys skaniausi. Žinoma, ir čia yra pasirinkimas – elniena, stirniena, šerniena. Ir tai tik simbolinis pasirinkimas.
Kiekviena šeima, šalis ar tauta turi savo kukulių versijas. Ir nežinia, ar rastume iš visų patį tobuliausią receptą. Bet žinia, kad visi jie turi panašius ingredientus, kurie puikiai koreliuoja su mėsos ar žuvies faršu. Yra netgi daržovinių kukulių, veganiškų – mums gerai pažįstamų falafelių. Paruošimo būdų taip pat yra įvairių: gruzdinimas, kepimas krosnyje ar virimas sultinyje (tokius kukulius mes dar vadiname frikadelėmis).
Sakoma, kad kukulius pirmieji pradėjo gaminti persai. Ten jie buvo vadinami kafta (originalių kukulių galite paskanauti Rytų šalių restoranuose). Tačiau, šis patiekalas, kurį sėkmingai paruoštų net pradinukas, labiau siejamas su Italija. Prie jų populiarinimo prisidėjo literatūros kūriniai, didelę įtaką padarė ir filmai, kuriuose buvo reprezentuojama šios šalies virtuvė. Tikriausiai ne vienas matėte Martino Skorsezės Oskarą pelniusį – “Geri vyrukai” arba Fransio Fordo Kopolos “Krikštatėvį?”, kur maistą išskirtinai ruošiantys vyrai verčia tikėti faktu.
O šiais laikais nereikia nei knygos rašyti, nei filmo kurti – apetitą keliantys patiekalai yra mūsų delne 24 valandas per parą.
——————————————————————————————————————-
… receptą testuoju iš briedienos faršo, nes tik tokį šiuo metu teturiu.
Reikės:
Kukuliams
- 500 g briedienos/elnienos/jautienos faršo
- 1 didesnio raudonojo svogūno
- 3-4 skiltelių česnako
- 20 g petražolių
- 10 g žviežių kalendrų
- 500 ml konservuotų pomidorų
- druskos
- įvairių rūšių pipirų
- kumino (nebūtinai)
- raudonosios paprikos miltelių
- aliejaus (kepimui)
Padažui
- 400 g konservuotų pomidorų
- druskos
- paprikos miltelių
- kumino
- 1 lauro lapo
- 3 skiltelių česnako
- 15 g šviežių kalendrų
- 10 g šviežių petražolių (patiekimui)
- aliejaus (kepimui)
Gaminimas:
- Kukuliams į žvėrienos faršą dedame smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną, česnakus, gardiname druska, pipirais, raudonosios paprikos milteliais bei kuminu (jeigu patinka) – išmaišome.
- Sukapojame prieskonines žoleles, įmaišome į faršą.
- Viską apjungę, kabiname faršą (patogu naudoti ledų porcijavimo šaukštą), šlapiomis rankomis formuojame kukulaičius.
- Į keptuvę pilame aliejaus, įkaitiname ir trumpai, iš visų pusių apkepiname, išimame iš keptuvės, atidedame.
- Padažui toje pačioje keptuvėje, į įkaitintą aliejų dedame prieskonius, česnako skilteles, padalintas į dvi dalis, likusias prieskonines žoleles, pakaitiname, kol pasklinda kvapas.
- Sudedame pasmulkintus konservuotus pomidorus, kaitiname ant vidutinės kaitros maždaug 20 minučių.
- Į paruoštą padažą sudedame kukulius, uždengiame keptuvę dangčiu ir, ant mažiau nei vidutinės ugnies, troškiname dar 20-25 minutes ARBA dedame keptuvę į orkaitę ir ten baigiame gaminti patiekalą. Jei neturite karščiui atsparios keptuvės ar keptuvės rankena nenusiima, perdėkite kukulius su visu padažu į kepimo indą ir tęskite gaminimą orkaitėje.
- Patiekite užbarstę šviežių prieskoninių žolelių.
- Skanaukite su virtais ryžiais.
Silinų Jums patiekalų degustavimo!
Dar šis bei tas…
Jei neturite karščiui atsparios keptuvės ar keptuvės su nuimama rankena, perdėkite kukulius su visu padažu į kepimo indą ir tęskite gaminimą orkaitėje. Paskanaukite ir kukulių tirštame padaže.
I farša reikia deti bent Simta gramu kiaulienos lasiniu.nebutina baigti troskinti orkaiteje uztenka keptuveje.svoguna i farša geriau dedi apkepta.pagal jusų recepta per daug liesi ir kieti kukuliai=neskanūs
Ačiū, už komentarą. Žinoma, kad galima riebesnius ir minkštesnius. Tiesiog, yra toks mūsų šeimos mėgstamas receptas. Į žvėrieną dedame labai minimaliai kiaulienos – kam gadinti gerą daiktą.;)