Pyragai · Skoniai

Kakavinis varškės pyragas

Pagunda suvalgyti sūrio pyrago ar mūsiškai vadinamo varškės pyrago kyla vos tik jį pamačius. Varškė tobulai tinka visiems miltiniams patiekalams – nuo sveikuolių duonelės iki šventinių pyragų. O kakavinė tešla dar labiau išryškina varškinę tekstūrą, suteikia šokoladinį skonį, o kas atsisakys šokoladinio pyrago? Nesusilaikiau ir aš, o paragavusi nusprendžiau pati išsikepti – savi kepiniai, kaip ir tie marškiniai – arčiau kūno. Receptų radau begalę, su įvairiomis interpretacijomis ir paklydimais – teko surinkti vaizdų ir tekstų dėlionę į vieną ir išbandyti idealiai savaitgaliui tinkantį pyragą.

Ilgai svarstyti tikrai nereikia, nes iškepęs pyragas turi dar susistovėti keletą valandų šaldytuve.

Reikės:

Tešlai

  • 300 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 2 v.š. šokoladinės kakavos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos

Įdarui

  • 500 g varškės
  • 200 g grietinės
  • 4 kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 1 apelsino (žievelės ir sulčių)
  • 2 v.š.krakmolo
  • 1 a.š. vanilinio cukraus arba lašelio vanilės esencijos
  • Žiupsnelio druskos
Gaminimas:
  1. Tešlai ištirpiname sviestą, sudedame cukrų, maišome kol šis ištirpsta.
  2. Išplakame kiaušinį, sudedame į sviesto masę, išsukame iki vientisos masės.
  3. Atskirai sumaišome miltus su kepimo milteliais, kakava, druska.
  4. Į miltų mišinį supilame anksčiau paruoštą sviesto, cukraus ir kiaušinio masę, viską apjungiame, užminkome minkštą tešlą, padaliname į dvi dalis, dedame porai valandų į šaldytuvą, o geriausia ją pasiruošti iš vakaro.
  5. Įdarui varškę sumaišome su grietine, sudedame krakmolą, dar kartą viską permaišome.
  6. Atskirai suplakame kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sudedame į varškės ruošinį, viską sumaišome.
  7. Sudedame nutarkuotą apelsino žievelę, supilame sultis, viską gražiai apjungiame.
  8. Pasiruošiame 22 cm skersmens kepimo formą.
  9. Pyrago pagrindui burokine tarka sutarkuojame vieną dalį tešlos, gražiai paskleidžiame – spausti nereikia!
  10. Ant viršaus sudedame varškės masę, paskleidžiam antrą tarkuotos tešlos sluoksnį.
  11. Kepam 180 laipsnių orkaitėje 50 minučių.
  12. Iškepusio pyrago neskubam traukti iš orkaitės – paliekam keletą minučių viduje, o po to dar šiek tiek laiko pravėrus dureles (esu įsitikinus, kad varškės pyragai nemėgsta drąstiškų temperatūros pokyčių).
  13. Atvėsusį pyragą palaikykite keletą valandų šaldytuve – visi sūrio pyragai turi gerai sustingti.

Skanaukite šokoladą ir kitokia forma – pajusite ne mažesnį malonumą!

Dar šis bei tas…

Jeigu neturite apelsino, pyragas labai nenukentės – tai nėra labai svarbus ingredientas.

Keturkampė 20X30 forma ideali, kai yra didesnis būrys skanautojų. Supjaustytas nedideliais kvadratėliais šis pyragas bus ne tik labai išvaizdus, bet ir skalsus.

Jeigu suminkę tešlą padalinsite į dvi dalis, kurios viena bus trečdaliu mažesnė, viršutinis pyrago sluoksnis bus plonesnis, tačiau pyragas įdomesnis. Esu išbandžiusi įvairias formas ir tešlos proporcijas – tikiu, kad ir jums šis pyragas taip patiks, kad norėsit jį kartoti ir tobulinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *