Kaip gimsta nauji receptai ar nauji gurmaniški deriniai, dalinausi jau ne kartą. Dar vienas geras sprendimas gimė, kai iš vakaro patingėjau (tiksliau tai gal taupumo sumetimais) – nenuėjau į parduotuvę “konors” pusryčiams. Ryte jau buvo neramu “o tai ką valgysim?”. Bet jeigu šaldytuve yra atsargų, žinau, kad šeitį visada rasiu. Net ir sočių pusryčių mėgėjams. Bet šį savo atradimą siūlau tiems, kas dievina sumuštinius visokiais pavidalais ir juos renkasi rytmečiui. Bet tinka ir užkandžiams. Net aperityvo stalui, nes skanūs ir atvėsę. Tačiau gali kažkam užkliūti pieniškos dešrelės, – tuomet gaminkite juos vaikams. Na, o mes suaugom jau seniai ir vis dar jas mėgstam.;)
Šiltnamis pasiteisina. Nedideliame apdengtame žemės plotelyje auga, tarpsta viskas, ko reikia kasdieniam vasaros stalui pagerinti: špinatai, gražgarstės, krapai, petražolės, ridikėliai, bazilikai, paprikos, agurkai ir pomidorai. Sako tokia įvairi kaimynystė ne visiems patinka. Sutinku – gal ir ne visu šimtu, bet nei vienas augalas nevargsta ir kaip beišmanydamas stengiasi kuo didesnę naudą atnešti. Džiaugiuosi ir stengiuosi jais praturtinti savo kasdienį mitybos racioną arba pasiruošti atsargų žiemai.
Taigi RIDIKĖLIAI. Jau antrą derlių baigiu nuimti. Puikiausiai dera prie kepsnių su kitomis šviežiomis daržovėmis. Bet kai atsibosta vieni, galima įkomponuoti į sumuštinius. Man tikrai labai patiko jų užtepėlė, o šiame recepte jie yra sumaišyti su kietuoju sūriu ir užkepti ant bagetės kartu su pieniškomis dešrelėmis. Mmmm…
Reikės:
- 1 bagetės
- kelių raudonųjų ridikėlių
- keleto pieniškų dešrelių
- pesto (nebūtinai)
- majonezo
- brandinto kietojo sūrio (“Rokškio” ar kt.)
Gaminimas:
- Bagetę supjaustome vidutinio plonumo riekelėmis.
- Plonais skridinėliais supjaustome dešreles.
- Ridikėlius nuvalome, sutarkuojame vidutinio tankumo trintuve.
- Ta pačia trintuve pasmulkiname kietąjį sūrį.
- Ridikėlius ir sūrį sumaišome santykiu 2:1.
- Bagetės riekeles aptepame plonu majonezo sluoksniu, pesto pagardu (jeigu turite ir patinka)
- Ant kiekvienos batono riekelės dedame po 2-3 skridinėlius dešrelės.
- Ant viršaus uždedame ridikėlių-sūrio užtepėlę.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 13 minučių.
- Puošiame petražolės šakele.
- Skanaujame su šviežiais pomidorais ar kitomis sezoninėmis daržovėmis (skanu ir su sultiniu.:)
Vitaminingų Jums vasaros pusryčių ar užkandžių!
Dar šis bei tas…
Ridikėlių ir sūrio santykis gramais, kai neskubu ir pasveriu, būna 120:60 arba 120:70. Vietoj dešrelių tinka rūkytos šoninės juostelės - smulkiai supjaustykite ir padėliokite jų gabaliukus kaip kad darėte su dešrelėmis. Ridikėlių ir sūrio ruošinuką tepkite ant bagetės kuo greičiau - ilgiau palaikius pradės išsiskirti ridikėlių sultys, nukentės skonis.