Bandelės · Skoniai

Pusryčių bandelės Scones su obuoliais

Pusryčių paplotėliai arba labiau žinomi scones pavadinimu – siejami su Škotija, Airija ir Anglija. Tikslios istorijos nieks nežino (bent jau taip teigia prancūzų  blogerės Becky ir Liz, angliškos virtuvės žinovės). Visgi, daugiau tikėtina, kad jie priklauso škotiškam paveldui. Pirmosios užuominos apie scones atsiranda 1513 metais, vieno škotų poeto kūryboje, o pati žodžio reikšmė yra kildinama iš gotų arba olandų ir vokečių kalbų. Pradžioje jie buvo gaminami iš avižų miltų, tešla būdavo suminkoma į didelį apvalų skritulį, kuris buvo dalijamas dar į 4 trikampes duoneles. Dabar – tai apskritos pusryčių bandelės, gaminamos iš kvietinių miltų, sviesto, pieno, kiaušinio (ne visada) ir kepimo miltelių. Galima jas gaminti sūresnes su kietojo sūrio įdaru ir saldesnes, pagardintas sezoniniais vaisiais arba uogomis, ne sezono metu – tinka ir džiovinti priedai. Dažniausiai yra patiekiamos su džemais, uogienėmis, medumi, jogurtiniu padažu. Jų populiarumo paslaptis? – Galima kepti nors kiekvieną rytą, bet atrodys vis kitaip.

Scones gaminau du kartus. Pirmojo savo bandymo nesiėmiau aprašinėti, nes maniau, kad reikia išbandyti daugiau receptų.  Labiausiai patiko vienos rusų maisto fotografės ir blogerės receptas – buvo naudojami obuoliai, o kaip tik jų turėjau. Pavyko greitai pagaminti, išragauti ir įvertinti – tikrai puikūs su pienu, kakava, kava ir seneliams, ir tėvams, ir vaikams. Jeigu turite vieną kitą obuolį, į kurį žiūrite su nepasitikėjimu – nedvejokite, nes šiems pyragėliams jie suteiks išskirtinumo.

Greiti ir skanūs – tiek galiu pridurti! Ir veikti reikia nedelsiant, nes gal būt jau kažkas beldžiasi į duris? Neabejokite – tikrai jo nenuvilsite!

Reikia tikėti ir pasitikėti…

Reikės:
  • 450 g miltų
  • 110 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 5 a.š kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. vanilės esencijos
  • 5-7 v.š. pieno
  • 450 g obuolių
scones
Pusryčių bandelės scones

Pusryčių bandelės Scones

Scones
Gaminimas:
  1. Miltus persijokite ir sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
  2. Sudėkite gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą ir viską gerai sutrinkite tarp pirštų, kol masė pasidarys panaši į manų kruopas.
  3. Sudėkite cukrų ir vanilę, viską sumaišykite
  4. Obuolius nulupkite, išvalykite, pusę supjaustykite smulkiais kubeliais, kitus – sutarkuokite.
  5. Obuolius sumaišykite su miltais ir po truputį pilkite pieną, sukite mediniu šaukštu, kol gausite minkštą tešlą.
  6. Suformuokite rutulį, iškočiokite 3 centimetrų storio lakštą.
  7. Paimkite nedidelę apvalią formelę, suformuokite bandeles.
  8. Viršų aptepkite pienu, užbarstykite cukrumi.
  9. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje, 20-25 minutes.

Skanaukite šiltas su pienu ar kava, su džemu, – tačiau puikios ir be jo!

Dar šis bei tas …

Jei scones kepate pirmą kartą, patarčiau tai daryti iš pusės porcijos – padvigubinsite, kai įvertinsite.

Obuolių dėjau šiek tiek mažiau, nei parašyta, tačiau pakako.

Nesistebėkite, kad tiek nedaug pieno – jo tiek ir tereikia.

Dėl druskos – kitą kartą jos dėčiau trupučiu mažiau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *