Skoniai · Tortilijos

Užkeptos tortilijos

Užkeptos tortilijos? Ar tinka šiam patiekalui toks pavadinimas? Nežinau… Kitokio nesugalvojau. Bet kaip kitaip? Kai dalinausi tortilijų su Bolonijos padažu receptu, buvo paprastesnis paruošimo būdas (neskaitant Bolonijos padažo, kurį geriausia turėti iš anksto pasiruošus). Tada užteko pašildyti lakštus ant sausos keptuvės, dėti įdaro ir mėgautis.

Ką galėčiau patarti šiuo atveju? Pirmiausia tai nuspręsti, koks bus patiekalas – vegetariškas ar mėsiškas? Pati išbandžiau abu. Pirmos į orkaitę iškeliavo tortilijos su morkų įdaru, o antros – su daržovėmis ir vytintu ispanišku kumpiu. Dominavo šaldytas morkas, – užsistovėjo praeitų metų derlius, tad teko imtis šaldymo darbų (pirmą kartą aš su jomis taip.:). Patogus reikalas ir nauda akivaizdi, nes kartais, tiesiog, tingisi jų atsinešti iš rūsio arba skusti, smulkinti. O štai čia – užtenka ištraukus iš kameros penkias minutes palaukti ir dėti kur tik širdis geidžia: į troškinius, sriubas, naudoti įdarams.

Įdarytos tortilijos, tai maistas, kuris man labai patinka. Pirma – yra greitai ir lengvai paruošiamas, be to, galima naudoti šaldytuvo likučius. Antra – labai pravartus, pavyzdžiui, kai grįžti iš kur nors alkanas vienas, ar ir su visa šeimyna. Ir jeigu tik yra tortilijų lakštų, galima žaibiškai sukurti šilto maisto. Jas galima valgyti su daržovėmis arba skanauti su sultiniu – visaip gerai.

Galima improvizuoti ne tik su įdarais, bet ir su formomis. Šiame recepte naudojau mažus lakštus, todėl juos dėjau po du, o iškeptus supjausčiau į keturias dalis. Didesni lankstomi po vieną, tarp lenkimo linijų dedant mėgstamo įdaro, – dažniausiai tai būna įvairūs sūriai su žalumynais. Tokie labai traukia akį, nes atrodo kaip pyragaičiai.

Kodėl tik dabar supratau, koks tai geras dalykas? Klausimu pradėjau ir užbaigiau. Kažkaip čia negerai… Kai yra daugiau klausimų nei atsakymų, reikia susimąstyti…

Tačiau geriausia yra veikti. Na, kad ir dabar – nueiti ir nusipirkti tortilijų! Juk rytoj yra reikalų;)

Reikės:
  • nedidelių tortilijų lakštų
  • kiaušinio (aptepimui)
  • salotų lapų, šviežių pomidorų (patiekimui)

Daržovių įdarui

  • nerafinuoto alyvuogių aliejaus
  • pomidorų padažo
  • pomidorų pastos
  • morkų
  • kietojo sūrio
  • mocarelos sūrio
  • vyšninių pomidorų
  • jūros druskos
  • džiovinto raudonėlio, čiobrelių/vegetariškų prieskonių

Įdarui su kumpiu

  • majonezo
  • pomidorų pastos
  • vyšninių pomidorų
  • vytinto ispaniško kumpio
  • kietojo sūrio
  • petražolių
Gaminimas:
  1. Vegetariškoms tortilijoms lakštus aptepame aliejumi, pomidorų padažu sumaišytu su pomidorų pasta.
  2. Morkas sutarkuojame (galima naudoti jau paruoštas šaldytas), sumaišome su tarkuotu kietuoju sūriu, prieskoniais, įdedame žiupsnelį druskos, sumaišome, padengiame storu sluoksniu kas antrą tortilijos lakštą.
  3. Vyšninius pomidorus perpjauname per pusę, šiek tiek pabarstome jūros druska, padėliojame ant morkų sluoksnio.
  4. Pabaigoje dedame plėšytus mocarelos gabaliukus.
  5. Lakštus su įdaru uždengiame lakštais be jų, paspaudome, kad viršus būtų lygus, patepame plaktu kiaušiniu.
  6. Tortilijoms su kumpiu ir sūriu, lakštus aptepame majonezu ir pomidorų pasta, pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu.
  7. Vyšninius pomidorus supjaustome į keturias dalis, imame plėšytą vytintą kumpį, tarkuotą kietąjį sūrį, petražoles, sumaišome.
  8. Pomidorus ir įdarą padėliojame ant kas antro tortilijos lakšto.
  9. Kaip ir pirmuoju atveju, abu lakštus sujungiame, išlyginame, patepame plaktu kiaušiniu.
  10. Kepime iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių.
  11. Ištraukiame, kai viršus gražiai apkepa.
  12. Palaukiame kol šiek tiek atvės, padaliname į keturias dalis.
  13. Patiekiame su salotų lapais, šviežiais pomidorais.

Skonių įvairovė gena nuobodulį, o tai, kas dar neišbandyta, žadina smalsumą ir suteikia dienai pilnatvę.

Skanaukite į sveikatą!

Dar šis bei tas…

Vegetarškam įdarui galima dėti šiek tiek pakepintas morkas – įdaras greičiau iškeps; kitaip gali likti žalios morkos poskonis, nors man jis netrukdo.

Sūrių, daržovių, padažų, prieskonių kiekius patariu pasirinkti patiems; kiekvienas juk geriausiai žino, kiek ko kam reikia, ar kam kas patinka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *