Sausainiai su riešutais yra gėris. Išskanauti šokoladiniai su riešutais, paparasti, su lazdynų riešutais, ir su kepintais žemės riešutais. Šį kartą – su pistacijomis. Kaip man? – Aš už įvairovę. Kai labai įsiskanauji vienus, kurį laiką nesinori iškepti kažko naujo. Gerai yra nors tai, kad atmintinai išmokstamas gaminimo procesas, o ir patarimų atsiranda ne vienas.;)
Seniai buvau įsižiūrėjusi šiuos gražuolius prancūzų kulinariniame žurnale “Saveurs”. Laukiau rabarbarų, – kadangi jie patiekiami su jų šerbetu/ledais. “Netrukus prasidės ir jų sezonas – išsikepsiu pabandymui, o po to spręsiu su kuo ir kaip”. Netrukus, pilnas padėklas žaliai taškuotų sausainiukų įsitaisė ant valgomojo stalo. Tai dabar ir skanauju, – dviejų niekaip neužtenka – imu trečią. Nesibaiminkite, riešutai duoda sotumą, – visada įsijungia vidinis stabdis.
Procesas ilgai neužtrunkantis, o iš vienos porcijos užteks šeimynai ar svečiams prie arbatos ar kavos.
O kaip gerai nuteikia šie pistacijų gabaliukai – akys taip pasiilgo žalumos, kurios pavasario drobėje dar tiek mažai…
Reikės:
- 200 g miltų
- 100 g sviesto
- 80 g miltelinio cukraus
- 40 g pistacijų
- 70 ml vandens
- 1 a.š. kepimo miltelių
Gaminimas:
- Pistacijų riešutus susmulkiname, atidedame.
- Ištirpiname sviestą, sudedame miltelinį cukrų, kaitiname ant silpnos ugnies kol šis ištirps.
- Supilame vadenį, išmaišome, paliekame atvėsti.
- Dubenyje ar elektrinės maišyklės inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir riešutais.
- Supilame ištirpintą sviestą, maišome, kol gausime vientisą, minkštą tešlą.
- Suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, padėkite į šaldytuvą valandai ar daugiau.
- Iškočiokite tešlą, sausainių formelių pagalba suformuokite sausainiukus.
- Sudėkite juos į kepimo formą, kepkite 180 laipsnių temperatūroje maždaug 8-10 minučių kol gražiai apkepa.
- Ataušiname ant grotelių, skanaujame!
Dar šis bei tas…
Jeigu tešla per daug sausa, įpilkite šlakelį vandens ir atvirkščiai - jeigu kimba prie rankų, įdėkite šiek tiek miltų.