Įprotis gardinti sriubas, troškinius koncentruoto sultinio kūbeliais nyksta, nors labai lėtai. Paprasčiau yra įmesti koncentrato dozę į puodą, nerizikuojant sugadinti savojo “cordon bleu” (geros šeimininkės, pranc.) įvaizdžio. Bet ateina laikas, kai supranti, kad tai nėra nekalta apgaulė, suvoki, kad neverta gadinti gerų produktų kenksmingais priedais, tokiais kaip skonio stipriklis, ar kitas koks nors bendravardiklis. Štai šią sriubą galima pasigaminti šimtu procentų natūralią, ir jeigu reikia pastiprinti skonį – tą puikiai atliks citrusiniai vaisiai, riešutai, natūralūs priskoniai. Tačiau čia yra vienas labai svarbus momentas – sriubai papildomą “išraišką” suteikia keptos orkaitėje daržovės. Tą pastebėjau gamindama trintą burokėlių sriubą, o ši, keptų morkų – pranoko visus mano lūkesčius. Išbandykite, nedelsiant, neatidėliojant ir nespėliojant, ar bus VALGOMA -:) – visus atsakymus rasite lėkštėje.
Reikės: (1 didesnė porcija arba 2 mažos)
- 1 didesnės keptos morkos
- 1 saliero stiebo
- 1 didesnio arba 6 slyvinių pomidorų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 0,5 l vandens
- Druskos
- Petražolių
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 skiltelės laimo
- 2 griežinėlių apelsino
- 1 v.š. kedrinių pinijų riešutų
- 0,5 v.š. lydyto (ghi) sviesto
Gaminimas:
- Morkas iškepame orkaitėje (gali užtrukti apie 40 minučių).
- Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, pašaliname odelę.
- Įkaitinam lydytą sviestą, apkepiname smulkintą svogūną, o šiek tiek vėliau sudedame ir česnaką. Kepame ant vidutinės ugnies, kol gražiai pagelsta, paskaninam druska, paliekam keptuvėje, kad įsigertų skoniai.
- Užkaičiam vandenį, plaukiam, kol užverda, sudedam gabaliukais supjaustytą saliero stiebą, pasūdome, verdame apie 10 minučių.
- Toliau dedame nuluptą ir pasmulkintą morką, pomidorus, kepintus svogūnus, česnaką, paveradme dar pora trejetą minučių.
- Suminkštėjusiais daržoves nukeliame nuo kaitros, įdedame petražolių, elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos masės.
- Įpilame citrinos sulčių, ragaujame, ir jeigu reikia, pridedame prieskonių.
- Patiekiame apibarstę kedrinės pinijos riešutais, papuošę apelsinų griežinėliais, laimo skiltele.
Gaminkite, degustuokite, atraskite naujus skonius!
Dar šis bei tas…
Morkas geriau iškepti iš anksto, o geriausia tuo metu, kai sukiojatės virtuvėje – sutaupote laiko, nereikia papildomo prisiruošimo.
Morkas galite kepti suvyniotas į foliją, – nors jau esu gavusi pastabų dėl aliuminio virtuvėje (teks ir šio įpročio atsikratyti).
Vietoj laimo ir apelsinų šią sriubą galima skaninti jogurtu – visai tinka.
Jei nemėgstate rūgščių pagardų, galima rinktis augalinį pieną.